Followers

Menghitung Hari

Daisypath Wedding tickers

Tuesday, December 28, 2010

My dear.....

My dear shahrul....

Resah hati saya bila awak sakit....

Kosong jiwa saya bila hidup saya tak di warnai

dengan usikan manja awak...

Sunyi hidup saya bila awak tak ada di sisi...


Sayang..

Saya terlalu cintakan awak...

Saya terlalu kasihkan awak...

Saya terlalu sayangkan awak...

Awak lah nyawa saya

Awak lah jiwa saya

Awak lah dunia saya

Saya tak boleh hidup tanpa awak sayang...


Kekasih hati ku,

Saya sanggup berkorban apa sahaja

demi awak....

Saya tak kesah bila saya terpaksa

berhenti kerja kerana
ingin selalu di samping awak

di saat awak lemah dan tak bermaya....

Saya juga tak peduli bila

saya terpaksa tidur di hospital semata-mata

ingin dekat dengan awak....

Hati saya senang melihat perkembangan
kesihatan awak...

Berbunga hati saya bila dapat

berbual dengan awak semula...

Gembiranya saya bila awak

sudah mampu mengusap lembut

kepala saya...

Ya Allah....

Terima kasih kerana Kau makbul kan doa-doa hambaMu..

Semoga jodoh kami berpanjangan

Dan kekal bahagia hingga keakhirnya...

Amin....

Sunday, November 28, 2010

Word can’t explain my feeling

Pengalaman berpuluh-puluh tahun, tapi bercakap macam orang tak sekolah…..


 

Manager, tapi arahan macam orang bodoh…baik bagi kitorg jd manager…


 

Kadang2 upper level tak faham situasi lower level….tau bagi arahan jer…


 

Baru jadi manager da kerek, sombong n etc…lom jadi bos besar lg…


 

Baik tak payah berkerja dengan orang kalo tak nak terima pendapat orang


 

Mentang2 kau bos, sesuka hati je nak letak kan kesalahan kt orang lain…


 

Kadang2 saya rasa awak da nyanyuk…


 

Kenape dengki sangat dengan performance aku? Sengaja je cari salah aku…bongok tol….


 

Ingat aku ni tak sekolah ker?


 

Buat keputusan tak pikir panjang... orang tak belajar macam tu la… budget bagos….padahal…hampeh…


 

Tak tau pasal marketing, PR, sales, HR, diam…jangan budget pandai n sesuka hati marah aku…kn da malu….sebeng je muke…


 

Tak kesah la kau tua ke muda ke, salah tetap salah….


 

Kalo nak kerje buat cara nak kerje…korang tol2 mnyusahkan aku…nak kne kol korang la pe la…pastu, aku gak yg kne bebel ble korang tak dtg…

Ase mcm nk berhenti jer….huhuhu

Pape pon ni la ape yang aku ase….semoga aku terus kuat n tabah…wasalam

~puterimaz~

Sunday, November 14, 2010

Gaji pertama ku…..

Last 2 week aku da dapat gaji yang 1st….

Tak banyak pon…

Tp sb dok ngn parents,

Aku xde la pkai duit sangat…

Aku bg mak aku RM 100…

Then y glen ade lg dlm purse….

Aku sebenarnye sayang nk pkai duit tu…

Aku nak kumpul…

Mcm2 aku nak beli….

Tilam baru la, gelang baru la…

Katil besar la…

Hurmmm…

Mcm la gaji 3k….huhuhu….

Skang aku da phm mcm ne susah nye nk cri duit…

So,

Aku lebey menghargai duit tu….

Hope dlm mase terdekat ni,

Aku ley wat sumthing yg ley tmbah pendapatn aku….

Aku tak kesah keje lebey

Asalkan berbaloi….

=)

Ok lah…

Stakat ni dlu la…

Wasalam…

~puterimaz~

Thursday, October 14, 2010

Kerja oh kerja

Hurmm…

Da seminggu aku kerja….seronok gak la…

Sb dapat pkai blazer sume…ala2 corporate women gitu…haha….

Tp pnt sangat…

1 st kerje aku da kene wat keje housekeeping...

Adoi…mcm nak patah pinggang aku niyh…

Dekat 20 bilik gak la aku kemas hari tuh…

Pastuh jd waiteress….sempat 2 meja aku serve….

Aku kne wat sume keje tuh sb x cukup staff…

Lagi pon dak front office xde keje sgt pon…

Stakat wat account tuh….

Tutup mata pon ley wat….haha…

Belagak tol aku niyh….

Bab kawan2 plak ok je sume…

Tp ade sorg tuh…

Agak r kan….mcm aper jer…aku tau la aku dak baru…

Tp….helllooo….i ade diploma tau! U ape ade?? SPM pon tak tentu lepas….

So ajar aku skali da ckup…xpayah nak ulang mcm aku dak skolah rendah…

Bukan aku nak sombong atau berlagak…

Tp aku sndiri da boley pk ape yg aku nk kne wat…

Juz bg aku JD, n job duties….then aku ley wat…

Ape yg aku x fham aku akan ty….

Bende2 basic xpyh la ajar…cth nye, nak on pc, ape nak wat ble pc hang….

Adoi…tu sume aku da tau la…

Nak tekan ape ble nk key in data pon xkn la nak ajar aku…

Kalo aku tak tau sume tuh, xpyh masuk u la….

Hurmmm….perangai orang kan….

Xpe la…sabar je la…huhu…

Staff len ok je…sume peramah n suke gurau…

Aku da tkar name da…

Kalo kt ofis, org xknl bdk front office name intan….kalo NURUL dorg tau la…haha…

Ape lg ek nak citer….hurmmm….

Abg2 maintenance bes….

Ade sorg tuh muke die mcm plakon hotel mania tuh…

Sape ek…??

Anding kot….ha….ok la…hensem gk la…haha…

Adoi…mrepek ker aku niyh…da la…pnt da ni….

K la…

Wasalam

~puterimaz~

Tuesday, September 28, 2010

Aku teringin sangat…….

F

  1. Nak Shoot kt air terjun n hutan lipur…pakai ala2 wanita melayu terakhir…dok tepi sungai…mesti best…aku teringin nak shoot kat 1 tempat ni…sangat cantik n mendamai kan…hope one day nanti aku dapat shoot kat sane…


     

  2. Nak gi cameron highland utk kali yang ke 2…skang kan jalan nk g sane dari lipis da siap…so sangat dekat…orang kate view sepanjang perjalanan nak ke sane tu sangat cantik… siap ada jambatan yang menghubungkan 2 gunung lg..pastu bawah jambatan tu adalah gaung…cam gayat jer…tp my dad cakap ramai yang berhenti kt atas jmbatan tu utk snap pic…aku pon nak jgk mcm tu…kat Cameron kan byk tempat cantik..walaupun da tak sejuk tp pemandangan nya masih cantik and aku suka sangat…aku harap sangat ada orang sudi bawak aku g sane nanti…nak harap g sndiri adoi..lambat la…huhuhu


     

  3. Nak belajar decorate cup cake yang sangat cantik tu…kek tu sangat comel…aku nak buat dengan tangan aku sendiri…hope ade yang sudi ajar aku


     

  4. Nak g taman rimba kenong…walaupon aku ni mmg dok kt lipis ni sejak lahir, kau tak pernah dpt jejak kaki ke taman rimba kenong…aku tgk gambar je…tempat tu sangat cantik…very natural…penuh dengan kehijauan…kalo dapat shoot kat sane pon bes gak…hurmmm…

    "tok andak, bila nak bawak along g sane?" huhu….


     

  5. Nak g SMK Clifford yang ade kat kuala kangsar perak…orang kate bangunan sekolah tu same dengan bangunan sekolah aku iaitu SMK Clifford kuala lipis…pastu aku nak g tempat2 bersejarah kat sane… aku mmg suka tempat2 bersejarah ni…kalo kt lipis aku da jenuh da g…huhu


     

    Ni la antara list ape yang aku nak…dalam kate ringkas nye ni impian aku la…

    Huu, tak banyak pon..tp yang paling aku nak ialah yang 1st tu…nak shoot kat air terjun or hutan lipur…hope akan dapat dalam masse yang terdekat ni….

Wednesday, September 22, 2010

Road not taken

Ini lah keputusan aku…

Semoga aku akan bahagia dengan jalan yang aku pilih ni…

Semoga aku tak menyesal memilih laluan ini…

Setiap manusia tak kan terlepas dari membuat kesalahan..

"Perjalanan masih panjang…

Jika kita tersalah laluan,

Berhentilah dan perbetulkan lah laluan itu…."

Itu lah yang fikh nasihat kan dekat aku…

Thanks kepada semua yang menyokong dan memahami aku…

Kepada yang membantah keputusan aku ni…

Cubalah letak kan diri korang di tempat dan situasi aku…

~puterimaz~

Monday, August 30, 2010

Merdeka…..


Tahun ni genap 53 tahun kite merdeka..


Aku masih ingat lagi mase skolah dulu, aku cukup bersemangat nak sambut merdeka..aku tak kesah kalo kawan2 aku cakap aku patriotic ke ape ke…bahkan aku bangga punya Negara yang merdeka...

Aku suka gi malam ambang merdeka kt sekolah…tak pon kt padang Lipis…bes…esok nye, 31hb aku n family akn g tgok org kawad kat Bandar..ade brassband n mcm2 lg…klo x pon tgok kereta berhias dlm tv…cantiknye….

Aku percaya sume skolah akan buat sambutan hari kemerdekaan kn? Skolah aku pon same…

kenangan sambut merdeka yang paling aku tak boley lupakan ialah pada tahun 2003…mase tu aku baru form 2..skolah aku adakan pertandingan menghias kelas dengan bendera Malaysia n pertandingan Bendera Kreatif..sume kelas wajib menyertai pertandingan tuh…so, dengan semangat nye kitorg photostate bendera Malaysia n warnakan pakai color water..x silap aku dkt 200 gk la kitorg warna kn bendera tuh…smpai hbs buncho kitorg…bila da kering sume, kitorg msuk kn bendera tu dlm plastic lauk yg jernih tuh setiap 1..supaya x basah kalo tempias ujan dlm kls…then kitorg stapler kt tali raffia n gantung merentangi kls….huhu…penuh la kls kitorg dengan jalur gemilang….ade kawan aku yg dok hostel tuh rajin,die bli kain satin kt bndar n jahit jalur gemilang yang sangat besar…kitorg gantung kt luar kls…bila hari hakim n juri datang menilai,kitorg bangun n nyanyi lagu2 patriotik…dengan penuh semangat….

Pertandingan bendera kreatif plak, kitorg buat pakai sagu…mesti korg plik kn?sagu tu untuk makn…huhu konsep nye sama mcm buat pakai beras tp ni lebey kreatif..kitorg gamkan sgu ttu kat polistreen then warnakan pkai buncho…bila da keringg kitorg letak atas kerusi belakang kls…kalo letak atas lantai nt kne disqualified…sb jalur gemilang tak boley di buat main2 kn…"kena hormat" cikgu aku ckp…

Mase majlis penutup 2 la di umumkan pemenangnye…n semua nya kls aku,2Kerongsang 1 sapu bersih…haha…seronok sangat time tu… kredit to pn Zaharah abd Rahman..=)…kemuncak majlis tuh,wakil pelajar diminta untuk laungkan "MERDEKA" 3 kali…aku ingat lagi, yang laungkan tuh ialah Zaim…pengawas sekolah time tu…=)

sekarang aku da tak terlibat dengan majlis sambutan hari kemerdekaan..last aku terlibat mase aku part 1 diploma..thn 2007..then last smbut mlm ambang merdeka thn 2008…kat UiTM jengka…tu jer la…last year aku x smbut sb aku demam panas…thn ni pon aku tak smangt nak smbut…so dok kat bilik jer la…huhu….

Hope next year n tahun2 akan datang kita akan dapat smbut hari kemerdekaan Negara kita lagi…jangan la biarkan Negara kita dijajah buat kali yang ke 2... sekarang ni pon musuh sedang cuba menjajah minda kita… di harap anak2 muda kita sedar hakikat itu & cuba untuk mempertahankan kemerdekaan Negara kita….


Jalur Gemilang


Merahmu bara semangat waja
Putihmu bersih budi pekerti
Kuning berdaulat payung negara
Biru perpaduan kami semua

Puncak dunia telah kau tawan
Lautan luas telah kau redah
Membawa semangat jiwa merdeka
Semarak jaya kami warganya

Empat belas melintang jalurnya
Semua negeri dalam Malaysia
Satu suara satu semangat
Itu sumpah warga berdaulat

Jalur gemilang... di bawah naunganmu
Jalur gemilang... kami semua bersatu
Perpaduan ketaatan
Amalan murni rakyat Malaysia
Jalur gemilang... megah kami terasa
Jalur gemilang... kibarkanlah wawasan
Merah putih biru kuning
Jalur semangat kami semua

Berkibarlah
Berkibarlah
Berkibarlah

Jalur gemilang

Saturday, August 14, 2010

Anniversary Vs Puasa



08/08/2010....
da seminggu berlalu...
anniversary me + fikh for second year....
ALHAMDULILLAH.....
semoga kami akan terus bahagia sehingga ke akhir hayat kami...
amin~~

now...
fasting mo
nth....
selamat berpuasa di uc
apkan kepada semua ummat islam...
semoga ibadah kita selama ni di terima ALLAH...
INSYAALLAH.....

Monday, July 26, 2010

SEHARI BERSAMA SI DIA

24/7/2010...
aku beertolak dari shah alam ke temerloh...
untuk ape??
saje je lame tak g temerloh...(macam temerloh tu dekat je)
then sampai je sane aku terus masuk the store...lapa giler babes..
fikh on his way,kate nye...
so aku pon tunggu la fikh kat depan Pizza hut..
bile fikh sampai kitorang terus bertolak ke KL...
so, dalam kete borak la ngan fikh pasal study...
aku cerita pasal classmate aku...
pasal lecturer aku...
pasal subjek...
rase lega bila dapat luahkan semua yang aku pendam selama ni...
fikh lak jadi pendengar yang setia...
bila aku gelak, die pon gelak...
huhu...
seronok sangat...
then sampai je KL, terus g umah kawan skolah fikh...Fitri name nye..
after that kitorang ber3 bertolak ke bandar putra tok amik adik fikh...
sesat lak...adoi...
..."nek kembung perot aku makan langsat 5 bakul"
huhuhu..
then kitorang pon g sunway piramid, danau kota n lastly i-city...
aku sangat seronok...
tak puas asenye berbual n ketawa dengan fikh...
pas die hantar aku balik kolej
hati aku ase sayu n sunyi sangat...
hurmmm.....
sedey la...
kene berpisah lagi...
tak tau la bile ley jumpa...
huhu....
harap pas ni masih ade peluang untuk kitorang berjumpa & berbual2..
amin~~

p/s..
pic aku upload len kali ek...x msk dlm laptop lg...huhu

~puterimaz~

Saturday, July 10, 2010

SABTU DI UiTM SHAH ALAM

hujung minggu tiba lagi...
kawan2 aku sume nye balik umah..
tinggal la aku sorang2..
bapak la bosan nye aku..
da la letrik xdek...adoi la...
tak macam ape lak panas nye kan...
rumate aku lak pg2 lg da kua...
tah g mane x ty lak aku...
aku pon msg la FIKH...
aku cakap aku bosan giler..
tp die xley gk nak tolong aku..
jauh kan...

so...aku pon msg la JANNAH...
"jannah, ko kt ne tu?"
tetibe die balas...............

"aku kat bandar ni"
pergh..bru je nk ajak kua...
da kne tinggal upe nye...huhu

aku pon pk2 lg..sape la yang aku ley ajak kua...
ngah sibuk2 perah otak(macam nk jawab exam lak)
teringat la aku yang aku ade abg kt cni........
adoi la..
nape la aku x ingt dr awl2 td...
so aku msg la abg asrah
"abg wat pe tu?bosan r...nak kua tp x de kwn.."
die reply
"nt abg bwk g lunch.."
yeay!!!!!!!!!!!!
suke nye saya....
hahaha...
dapat gak aku kua dr UiTM niyh..
g ane????
g mkn kt restoran UPIN & IPIN jer...
kat seksyen 7...

la...dkt jer....
x pe la...janji dpt kua..
dpt jumpe abg aku yang da 3 thn x jumpe...
huhu...

pas mkn g ane???
balik la pe lg...
abg asrah nk g umah adik die kt serdang...
so, aku pon dok la kat kolej sampai kwn2 sume blik..
bosan ku kembali bertandang...

anyway...
thankz alot to my beloved abg...
abg Asrah sebab bawak adiknye ni kua..
n belanja makan...
atleast xde la aku mkn sorg2 kt blik..
huhu...
lepas ni kite kua lg ye bang...
hehehe...

~puterimaz~
Align Center

Saturday, July 3, 2010

C.I,T,A-C.I.T.A

dulu mase kcik2 cikgu tanya
"bile da besar nak jadi ape?"
aku mesti jawab nak jadi CIKGU...

tapi aku sebenarnya ada 1 cita2 yang aku tak bgtau orang....hanya yang teristimewa je tau...
sebab bagi aku itu bukan cita2 tapi more to angan2 or omputih kate dreams...
aku malu kalau orang tau..sebab bagi aku, aku tak layak untuk mencapai cita2 aku yang 1 itu...
nk tau x???



aku sebenarnya teringin sangat naj jadi MODEL...
bukan yang catwalk atas pentas tuh...tp more to model majalah..
aku suka pakai cantik2,makeup lawa2...pastu posing...

tapi....

aku tak cukup cantik untuk menjadi seorang MODEL...
orang cakap kalo nak jadi model kne cantik, putih, kulit bersih,gebu....
tp aku???

sebab tu la aku pendam kan semua hasrat & impian aku tu...

ni la antara pic aku ala2 model...tp juz tok simpanan sendiri n tatapan korg kat blog ni...











p/s:
aku cerita kat cini sebab aku nak luahkan ape yang aku ase...
aku nak kongsi dengan orang2 yang berminat nak bace blog aku...
bukan untuk di perli dan asyik di perkatakan...
aku tau ape yang patot aku buat..
x payah nak cakap " ko kan nak jadi model"
aku tau 2 cita2 yang tak kan aku dapat...
kalo cakap sekali maybe aku ley terima
tp kalo selalu2 aku tension tau...
sorry...
cita2 aku bukan untuk dipermainkan....


~puterimaz~

Friday, July 2, 2010

DULU.......SEKARANG.....



DULU......

awak akan bawak saya jalan-jalan kalau awal-awal sem macam ni...
sebab awak tahu saya bosan bila tak ada apa yang nak buat
SEKARANG.....
saya kena duduk dalam bilik sorang-sorang
sebab awak jauh kat JENGKA
sedangkan saya kat SHAH ALAM....

DULU...
awak selalu bawak saya keluar makan kat bandar
sebab saya selalu lapar
walaupun badan saya kecik...
SEKARANG...
saya kena pergi makan sendiri
awak da tak dapat layan nafsu makan saya..

DULU....
awak akan jemput saya kat depan kompleks
kalau kita nak keluar...
kadang-kadang jemput saya dari kelas...
SEKARANG....
saya kena pergi kelas & balik kelas sendiri
kalau nak keluar saya kena naik bas..
awak tak ade nak jemput saya...

DULU...
awak akan hantar saya sampai JERANTUT
kalau saya nak balik LIPIS
sebab awak sayangkan saya
SEKARANG...
saya kena balik sendiri...
macam mane nak blik pon
saya tak tahu...

DULU...
kita selalu makan BIG APPLE same-same...
SEKARANG...
outlet BIG APPLE pon saya tak tahu...



dulu & kini da jauh berbeza......
saya rindukan awak sangat-sangat...saya rasa hidup saya kosong tanpa awak di sisi saya..
awak bagaikan nyawa saya..saya tak boleh hidup tanpa awak...
TAPI...
saya da berazam untuk tabah mengharunginya selama 2 tahun mendatang ni...itu yang awak mahu kn? KETABAHAN....
saya akan CUBA untuk menjadi kuat demi AWAK....
AWAK.....SAYA sayang AWAK sangat-sangat tau....



~puterimaz~

Wednesday, June 23, 2010

DeGrEe oh DeGReE

19 june 2010 kul 5 am....aku dapat tau result upu n UiTM.

"DUKACITA DI MAKLUMKAN PERMOHONAN ANDA TIDAK BERJAYA

HARAP MAKLUM"

Pastu tak macam gile plak ujan ribut petir kat atas katil...5 jam kot aku nangis.. ase macam gelap mase depan aku bile tak dapat sambung degree..

Fikh pon da tak tau macam ne nak pujuk aku..

pantang sentuh pasal degree mesti meleleh je air mata...aku tak tau macam ne nak berdepan dengan orang yang selama ni pandang rendah kat aku n aku tak tau macam ne nak bgtau orang yang terlalu mengharap kat aku...
last2 bile da lame sangat nangis mak aku pon tau..mak aku cakap rezeki aku setakat tu je nak wat macam ne...tapi aku tau die kecewa..
then aku tak sentuh da pasal sambung study tapi aku sangat berharap agar ada keajaiban berlaku.


setiap hari aku akan paksa fikh tengok result degree aku walaupon result nye tetap same..aku tak kesah janji aku puas hati...

dan lastly semalam (22/06/2010)
.......

nita msg aku...
"cube cek lek..han+nad da dpt"
aku pon suh la fikh cek kan...tp DIE X DE TENET LA PLAK!

then nita kol aku
maybe sebab aku tak reply msg die...die tanya nak die cek kn tak?? eh, mesti la nak.......
huhu...suspen jerk.....
then kua r

SURAT TAWARAN

Nurul Intan Hidayah bt Hamzah
4xx taman pertama
sukacita dimaklum kan bahawa anda ditawarkan mengikuti program di UiTM:
program:

BM225 SARJANA MUDA PENTADBIRAN PERNIAGAAN ( KEPUJIAN)(PENGURUSAN PERUNCITAN) FAKULTI PENGURUSAN PERNIAGAAN


AAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ase macam nak jerit bg 1 taman dengar...haha
at last.....
dapat gak sambung degree....
course retail management...kat shah alam.... tapi.........................
tak dapat kolej la plak.....musykil3x....
then kite tengok la ape jadi pas ni ek...chow~~~~


~puterimaz~

Monday, June 7, 2010

aKu & KeNaNgaN

Aku tak pernah menyangka yang hidup yang aku lalui begini jalannya…berliku-liku…tapi kadang-kadang lurus jugak. Selama hampir 21 tahun aku hidup, banyak sangat pahit manis yang dah aku tempuh. Tapi yang paling aku tak boleh lupa ialah kenangan di alam persekolahan dan universiti. Senang cerita alam remaja la. Segalanya sangat berharga buat aku.

Aku masih ingat semasa di sekolah, rakan-rakan sekelas ku ramai yang memanggil aku adik. Sebabnya aku lahir hujung bulan 12. Huhu… aku sendiri pon dah anggap diorang semua macam abang dan kakak aku sendiri. Semuanya kami lakukan bersama-sama. Apa yang aku ada aku akan kongsi dengan meraka, walaupun sedikit.

Abg akob, abg Asrah, Abg pojan, Abg Emy, shah, Ja’po, Aman, Akak, sut tiqah, ez, dila, fana, syaira,facy n ramai lagi la…aku memang takkan lupa kan korang sampai bila-bila. Aku saying korang dan terima kasih sebab da bagi aku kebahagiaan. Aku sentiasa mendoakan yang korang semua akan berjaya dalam hidup dan tak melupakan apa yang kita dah lalui bersama. Di harap andai masing-masing dah Berjaya nanti, jangan lah biarkan ada jurang yang memisahkan hubungan kita semua. I love u all so much. Thanks for everything.”

Tahun 2007 merupakan tahun bermakna buat aku dan aku tak akan lupakan sampai bila-bila. Di mana tahun tu lah aku mula-mula melangkah kan kaki ke Universiti. UiTM Jengka Pahang, itu lah nama university tempat aku menimba ilmu perniagaan selama hamper 3 tahun bersamaan 6 semaster. Di sanalah aku mula belajar berdikari. Di sana juga aku belajar erti persahabatan dan cinta. Kehidupan di sana jauh beza nya dengan kehidupan di sekolah.

Di university, semuanya aku lakukan sendiri. Jadi aku perlu berani dan jika aku tak tahu, aku perlu bertanya. Aku juga perlu belajar bergaul dengan orang ramai, perlu pandai beramah mesra dan tahu mengambil hati pensyarah. Setahun aku di university, aku mula belajar erti cinta. Semuanya bermula dengan server MIRC yang di wujud kan untuk merapat kan jurang antara pelajar. Lama aku berchating di server itu dan akhirnya aku bertemu dengan cinta ku kini…. Pengalaman aku berchating di MIRC membuat kan aku kenal perangai ramai lelaki. Ia membuatkan aku lebih berhati-hati untuk berkawan. Itulah pengalaman yang amat berharga bagi aku.

nita,nad, eika, fariza, yaa, farah, pay, han, fad, n kawan-kawan lain…thanks atas segalanya..aku sayang korang semua. Harap korang semua akan Berjaya in future… aku sentiasa akan menyokong apa jua yang korang buat. Semoga persahabatan yang kita dh jalinkan ni tak akan di biar kan putus macam tu aje…semoga bertemu lagi…”

Tuesday, May 4, 2010

~adat perkahwinan impian aku~

Korang mesti cakap aku ni asyik citer pasal kawin je kan...bukan aku gatal or da 'bighoh' sangat nak kawin tapi memang minat aku kearah perkahwinan...aku suka buat hantaran,pelamin, bilik pengantin n mcm2 lagi la yang berkaitan...aku sangat sangat sangat minat...huhuhuhu...

ok berbalik pada topik asal kiter iaitu adat perkahwinan...korang tau tak adat perkahwinan macam mane yang korang nak tok majlis korang nanti??

aku selalu bincang kan hal ni ngan mak & ayah aku...so aku tau la sikit-sikit majlis perkahwinan yang betol-betol ikut adat..actually kalau majlis yang betul-betul ikut adat ni lebih teratur...so aku da boley bayang kan macam mane majlis perkahwinan aku & adik2 aku nanti...huhuhu
parents aku nak macam ni:

  • bakal tunang kene datang dengan kawan/ saudara..saudara bakal tunang kene ingat jalan ke rumah aku..
  • mase meminang/ bertunang, bakal tunang tak boleh datang macam orang sekarang selalu buat..even bertunang lagi sejam sebelum nikah...mase majlis pertunangan tuh bakal tunang tak boley tunjuk muka langsung...mak aku kejor ngn parang nanti...huhuhu
  • mase kenduri kahwin, mak aku tak kesah nak bersanding or x..tapi aku nak pas akad nikah malam tu ada majlis titik inai tok family rapat...esoknye baru la bersanding besar2...huhu....
  • then mak aku cakap die akan sediakan siap-siap list anak dara tok menyambut hantaran dari pihak lelaki...itu sebagai tanda yang pihak kami mengalu-alukan kedatangan diorang...so, bakal suami/tunang ku tolong maklumkan siap-siap kat sape yg bawak hantaran ti supaya serah kan hantaran kat penyambut hantaran sebelum berarak...
  • semasa majlis sambut menantu. pengantin lelaki kene datang sekali ngan keluarga perempuan...bukan pengantin lelaki sampai dulu baru pengantin perempuan..
mungkin bagi sesetengah orang majlis yang terlalu mengikut adat ni leceh. susah n kolot...tapi ikut pengalaman aku yang da bergelumang dengan kerja kahwin ni sejak kecik, majlis yang tak ikut adat akan jadi huru-hara.. contoh nye:
  • list anak dara tok menyambut hantaran tak di sedia kan...bile pihak lelaki sampai mula la kelam kabut cari orang..pastu kalau bersambut pon hantaran tuh,ia akan disambut olah makcik2 or nenek2...(x proper)..lagi teruk kalo tak bersambut...pihak lelaki bawak sendiri hnataran tu sampai dalam rumah...tak ke nampak macam pihak perempuan tak alu kan kedatangan pihak lelaki??
  • bakal tunang datang mase hari pertunangan..langsung tak beradat..mane boley bakal tunang datang..pastu siap bergambar lagi...kalo tak jadi kan malu jer...

aku jadikan semua yang aku tengok tuh sebagai pengajaran..so aku tak nak ulang kekecohan & huru-hara tu kat majlis aku nanti...
sesape yang bakal berkahwin tuh rancang la perkahwinan korang properly supaya tak ade orang2 yang penting kan adat mcm aku ni mengata...huhuhu...

p/s: kalo nak suh aku jd planner boley jugak...huuhu...promote lak...

~puterimaz~

Friday, April 16, 2010

thanx fren n lecturer

today is a last class for 3 years diploma in UiTM Jengka... rase cam tak pecaye je kite sume da na grad...aku masih ingat macam mane perasaan aku mase mula-mula jadi budak U dlu...aku still ingat cam ne aku jumpe n kawan ngn Pay, nad, nita, eika, fariza, yaa, farah, han, fad, and the latest 1, B!

sekejap je kan da 3 tahun…next sem I will further my study insyaAllah.. I’m gonna miss all of my fren in Uitm Jengka. Hopefully we will meet again one day..=) I’ll always remember all the sweet memory in UiTM Jengka.

last class with miz husna



Credit to all lecturer yang penah ajar aku dari part 1….terima kasih bayk2 sb sudi mencurahkan ilmu tanpa henti n sudi bekorban mase untuk anak bangsa….

To:

Pn Mazlina Ahmad zayadah (MGT 162, MGT 340)

En Yusri (BEL 120)

Miz mariathy (MAT 140)

En Hisham (ACC 115)

Ustaz Hamdi (CTU 101)

Miz Azniza (ECO 162 & ECO 261)

Dr. Kamisah (BEL 260)

Ust. Rasid (CTU 151)

Pn Rosliza (ACC 165)

Prof Madya Hamdan ( MKT 243 & MKT 361)

Pn Normillia (MKT 243)

Miz Zurah ( QMT 216)

Ustazah Norhapizah (CTU 241)

En hafizal (ECO 211)

Ust saiful Johari (BAB 101 & BAB 151)

Miz Maziah (MGT 269)

Miz Ziana (FIN 262)

En ikmal (LAW 251)

Miz Musra (MGT 300)

Pn Hidayatun (MKT 310)

En Faizal (MGT 345)

Miz Huda (MGT 321)

En azeman (FIN 269)

En KZ (MGT 361)

Miz husna (ENT 300)

Pn Hasnizawati (MGT 369)

semoga kalian dapat terus mencurah bakti untuk anak bangsa..jasa kalian akan ku kenang hingga ke akhir hayat…