Followers

Menghitung Hari

Daisypath Wedding tickers

Monday, March 29, 2010

AkU dAn diA


salam...
mengenalinya adalah satu rahmat buat aku. suatu anugerah tak ternilai.membuat kan aku mengenali kehidupan yang tak semudah aku sangka...antara kami sangat banyak perbezaan...

1. klo tengok dr latar belakang family kitorang mmg sangat berbeza....adik beradik aku tak ramai...parents lak kerja kerajaan...dok kat bandar..ade umah batu yg setiap tahun direnovate..aku ade adik angkat 2 orang...die lak anak peneroka yang tinggal kat felda..pon ade rumah besar tapi usang...maybe sebab umah tu tak didiami...adik beradik die ade 6 orang...
2. dari dulu lagi ape yang aku mintak n nak parents aku akan bg...sampai aku mintak RM1000 on the spot pon dorg ley bg...tapi die, ape yang die nak,die kene usaha sendiri,kumpul duit n baru ley dapat..die puas dengan usaha die sendiri tapi aku tak tahu berusaha..
3. hidup aku walau pon agak senang,tak pernah ade kesesakan wang tapi hati aku kosong..family aku bz dengan hal masing2...kadang2 je aku dapat bergurau n berbual..parents aku jarang kol aku ty khabar..klo aku rindu aku sndiri yg kne kol dorang...die...lain...mak die slalu kol die ty khabar..wish birthday die..wish gud luck time nk exam..n mcm2 lagi...walaupon tak hidup dalam kemewahan tapi die sangat heppy dengan family die..hati die tak pernah kosong...
4. aku datang sini sebab nak cari ilmu..nak kerja jawatan tinggi2...tak nak malu kan parents..die pon same tapi die datang cni nak cari peluang untuk cari duit..die datang cni bkn sekadar untuk ilmu tapi untuk mencari wang...
5. aku suka sangat shoping habis kan duit...walau pon aku da byk kasut n baju tp aku still nak yang baru...pantang nampak yang cantik2...die tak...die akan pikir dulu benda tu perlu or x...klo x perlu,die tak beli...klo die betol2 nak,die utama kn yang penting dlu..then kumpul duit bru beli ape yang die nak...n sampai skang die masih x beli kasut yang die nak tu...sb die pk masih banyak lagi benda penting untuk die beli.
6. aku sangat bising n kecoh..mulut aku hanya akan senyap depan orang yang aku baru kenal..klo tak,aku akan bercakap tak kire mase...die lak sangat pendiam..bercakap hanya bila die rase perlu...
7. aku sangat suka bersosial..suka hang out....huha sane huha cni...suke pergi dinner,function...tapi die lain...die sangat low profile...die hanya akan bersosial dengan orang yang pey jd prospect die...orang yang ley bantu die dalam biz...die x g function sebarangan..tak macam aku yang sangat sosial niyh....
8. walaupon pointer aku tinggi dari die...result test aku bagus dari die, tapi aku tak tahu nak praktik kan ape yang aku tau n belajar tu...die lak tahu mcm ne nak praktik kan ape yang lecturer da ajr kt dalam kehidupan..walaupon result die tak sebagus aku...die slalu cakap aku pandai tapi sebenarnye die lagi pandai dari aku.

tu la antara perbezaan hidup aku dengan die..aku nk tulis 10 perbezaan tapi dapat 8 je...huhu...perbazaan antara kami adalah keistimewaan hubungan kami..kami saling lengkap melengkapi...
semoga hubungan kami diberkati dan diredhai Allah...n semoga hubungan yang kami bina ni akan membawa kami ke jinjang pelamin...amin....

p/s: syg..i love u so much...sory klo syg x ske ape yg bie post ni...xde niat lain selain dari nak menganalisa diri sndiri...klo bace betol2 byk kekurangn bie nk di bandingkan dengan sayang...semoga hubungan kite ni kekal..=)

Tuesday, March 23, 2010

aku anak air

Hidup ku sebagai anak seorang pekerja jabatan bekalan air same seperti anak-anak orang lain…Cuma bezanye,aku sejak kecil lagi dah di didik untuk menghargai setiap titik air itu. Kerana itu adalah keringat bapa ku yang bersusah payah membesarkan kami. Suka duka hidup kami sebagai anak pekerja JBA jarang dimengerti. Mungkin ramai yang berkata ia nya sama seperti orang lain. Menjadi pekerja JBA adalah same seperti bekerja di jabatan lain dalam kerajaan. Apatah lagi hanya memegang jawatan sebagai pemandu lori. Tidak ade apa-apa yang istimewanya. Itu pendapat orang tapi bagi aku,ianya sangat istimewa.

Buktinye, aku dari kecik lagi da jenuh dapat naik backhoe,lori kren,lori barang,lori tanker n mcm2 lagi jentera yang besar-besar…anak cikgu tak pernah naik tu..anak A.D.O takut dengan jentera tu..tapi itu mainan aku..aku tak pernah malu walaupon pernah digelar anak air.AKU BANGGA!

Cikgu,D.O, A.D.O,askar,polis, engineer, n macam-macam lagi jawatan besar-besar akan cari ayah aku kalau paip kat umah diorang bocor or rumah diorang tak de air. Ayah aku jugak yang hantar kan lori tanker kt rumah diorang bila tak ade air.

Aku selalu bace kat paper orang komplen pasal JBA…

pekerja JBA lipis tak buat kerja”….”minta JBA Pahang pantau pekerja”….”paip bocor tidak dibaiki,pekerja JBA lepas tangan”….”sudah sebulan tak ada air,masih tiada tindakan pihak JBA”…..

Tu semua aku da lali n masak sangat…sampai da malas nak ambik tahu..bak kata pepatah kerana nila setitik rosak susu sebelanga..kerana pekerja tak berwibawa rosak 1 jabatan. Orang juz tahu cakap bile tengok yang buruk aje…tahu ke dorang yang pekerja JBA terpaksa melupakan hal rumah tangga demi menyediakan keperluan orang ramai… bekerja selama lebih 18 jam tanpa ganjaran dah menjadi kebiasaan bagi pekerja JBA. Itu orang tak nampak..bekorban cuti hari raya setiap tahun demi memastikan ornag lain dapat beraya dengan selesa.. orang tak perasan itu sume..yang dorang nampak,hanya lah keburukan segelintir pekerja JBA yang tak bertanggungjawab.

Aku bukan mengungkit tapi cuba nk tegakkan kebenaran. Beberapa tahun lepas ada kejadian pekerja JBA diserang penduduk kampong ketika menghantar tanker. Sedar kah wahai pak cik,orang pacik nak tetak tu lah yang bg pakcik air….hurmmm…..tak perlu lah hanya kerana terlewat menghantar tanker atau terlambat baiki paip, sudah nak diserang..pekerja JBA hanya orang biasa.bukan robot ynag boleh diarah ke sana kemari..mereka juga da keluarga n kehidupan mereka sendiri.

Aku yang membesar sebagai anak pekerja JBA sangat menghargai mereka kerana tanpa mereka kita semua tak kan dapat hidup senang lenang mcm sekarang yang hanya bukak paip je da dapat air…

Dedicate to my beloved daddy….love u so much n thanks sebab da membesarkan kami dengan keringat yang mengalir seperti air itu….SAYA BANGGA JADI ANAK AIR!


~puterimaz~

Friday, March 19, 2010

miss them so much



hari ni da 19 mac 2010...means da sebulan la aku tak jumpa adik2 aku....rindunye aku kat dorang tuh....hurmmmmm....

semalam...


aku call adik aku...dapat la aku bercakap dengan fathin,aklima & aqrimiz....huhu..



1st thing yang Aklima cakap kat aku bile die dapat ganggang fon 2 dr fathin ialah:
"along,kakak rindu along..."
macam nak luruh jantung aku dengar....sebak kot...aku pon rindu die sangat-sangat...walaupon kalau kat rumah kitaorang selalu sangat bergaduh tapi aku tetap rindu die...dengar suare je memang tak cukup untuk ubat rindu aku ni kat die...rase macam nak peluk2 je die macam selalu....(T_T)...



bercakap dengan Aqrimiz lak,aku tak banyak sangat dengar suare die....die masih tak berape pandai bercakap...hanya hujung2 perkataan je yang aku dapat dengar n faham...1 je yang wat aku betol2 tersentuh, Aqrimiz da pandai panggil aku 'ALONG'...kalau last aku jumpe die tuh aku juz dapat dengar die sebut 'WUNG' je....huhu...

berborak ngan fathin,banyak merepek n mengarut je...semalam aku tak bercakap ngan pozan pon...means da sebulan jug
ak aku tak dengar suare die....hurmmmm...

bile agaknye aku dapat balik n jumpe ngan adik2 kesayangan aku tuh...tak sabar asenye nak peluk cium Aklima n Aqrimiz....=)

ok lah tok malam niyh....

~puterimaz~

Thursday, March 18, 2010

K.A.W.A.N @ F.R.I.E.N.D

Dalam hidup ni kalo tak de kawan, hidup kita tak kan bermakna...bagi aku kawan adalah sebahagian dari hidup aku. so kalo boley, aku akan jaga hati dorang sebaik mungkin.bukan senang nak jaga hati dorang ni sume...ye lah...bak kata pepatah "lain padang lain belalang,lain orang lain la ragam nya"....tapi aku akan terus & tetap bersabar dalam melayani kerenah seseorang yang bergelar K.A.W.A.N....
sepanjang lebey kurang 21 tahun aku hidup ni,aku rasa aku da ade sangat ramai kawan...
  • kawan mase tadika
  • kawan sekolah rendah
  • kawan sekolah menengah
  • kawan kt UiTM pahang
  • kawan dekat rumah
  • kawan mase baby
Ramaikan? tu pon aku tak sebut name setiap sorang...kalo tak...aku pengsan menaip,korang pengsan membaca nya.....huhuhu....
ape-ape pon, aku nak ucap kan jutaan terima kasih kepada semua yang bergelar kawan aku....thanks for being my fwen...thanks sebab da mewarnai hari-hari aku kat dunia ni...aku rase jasa korang semua tak dapat aku balas....
ni antara pic kawan2 aku....kalo tak de pic korang sowie ek...aku tak mampu nak letak sume dalam blog ni....tapi korang tetap sahabat a.k.a kawan aku dunia akhirat....



ni kawan aku masa aku sekolah kt SMK Clifford



ni lak rumate aku mase aku part 1....miss them so much...



ni mase g mampan kt MMU....n dorang ni sume coursemate aku kat UiTM pahang....



nita and nad....rumate,classmate,coursemate, n segala mate lah....huhuhu...



ni plak farah n pay....jugak kawan aku mase kt UiTM Pahang...


ni sume antara kawan2 aku yang pic dorang ade dalam laptop aku...ade lagi yang tak dek....
mintak maaf sesangat kat kawan a.k.a sahabat ku yang pic nye tiade di sini...n sekali lagi....thanks coz korang da mengisi kekosongan hati aku, da banyak mendengar masalah aku, memahami aku n bla bla bla bla.....really thanks fren.....love u all so much....muahxxx
SEMOGA IKATAN PERSAHABATAN KITA AKAN KEKAL SELAGI HAYAT DI KANDUNG BADAN....

o.k lah tok kali niyh....lain kali kalo aku ade masa aku tulis lagi.....=)

~puterimaz~

Friday, March 12, 2010

MiSs UniVeRsE Of CaMpUS

Salam....
Da lame da tak post kat blog niyh rase nye....huhu.....
Nak cerite ape yer? ha...semalam aku da wat kerje giler...g masuk pertandingan MISS UNIVERSE OF CAMPUS! gile....tak pernah2 di buat keturunan aku jadi model bak kate my mummy....haha... alah sekali sekala nak merase jadi artis ape salah nye....tapi segan gak r....yela sume orang pandang aku...mau x segan....macam la aku ni tak de hidung dok beria2 tengok aku....huhu...tapi tak menang pon...my mummy cakap tak menang pon tak pe...janji aku puas hati dengan ape yang aku da mula kan...=)

ni la wajah ku semalam....haha...poyo jer...


ni lak pic kitorng pas habis pertandingan....haha....

Anyway, pengalaman masuk ke arah bidang yang ala2 modeling ni memang sangat manis untuk dikenang n juga sangat berharga wat aku....=) semoga segala memory di UiTM J TOWN ni akan dikenang sampai bile2....(n_n)
sekian dulu untuk kali ni...
wasalam~

~puterimaz~

Thursday, March 4, 2010

kEkuaTan + KeTeGaRAn HaTiKu

kata orang hati akan menjadi lebih tegar bile kita di uji dengan macam2 ujian...tapi aku tak...semakin banyak ujian yang Allah berikan kat aku, aku ase semakin lemah...hati aku da tak sekuat dulu...kenape??? tak kan la sebab dulu aku lebih kearah boyish so aku kuat...n skang aku da jadi ladies,hati aku pon lembut?pape tah aku ni....
tapi mungkin gak,dulu kekuatan yang aku ade datang nye dari Wida...sebab....die yang selalu bagi kekuatan n semangat kat aku..aku kasar,boyish sume tue die la yang ajar...hahaha....sori kak...=p

tp bg aku wida adelah sorg kakak yang sangat memahami n baik...tak pernah sekali pon die biarkan aku bersedey...klo aku nangis mst die ckp cmni
-"woi!ko ni kenape??!berenti nangis tu ley dak??manja sangat!" ala-ala mak tiri gituh....tapi sejak tuh aku tak kanmenitiskn air mata lagi depan die....die la kekuatan aku....thanks kak....

skang ni aku kat cni da xde sape nk backup aku...nak sound orang yang wat aku kecik hati or sedey...tapi x kan la selamenye aku nak bergantung kat die...aku kan da besar....besar tang mane??ha....itu yang kita x tau....huhuhu....

hurmmm...so...conclusion nye ape?

conclusionnye.....aku kene la motivate diri aku sendiri...supaya lebey kuat n tegar...ape guna belajar bab motivation dalam MGT,OB & etc klo x aplikasikan....tapi....ade kene mengena ke ngan ape yang aku belajar tue ek?aku blajar cmne nk motivate workers je ase nye...ahhhh...pape la...ngarut je aku ni....
ooookeylah....aku nak sambung study IB ni....nak A kene rajin2...hahaha....
daaa~~

~puterimaz~