Followers

Menghitung Hari

Daisypath Wedding tickers

Tuesday, May 4, 2010

~adat perkahwinan impian aku~

Korang mesti cakap aku ni asyik citer pasal kawin je kan...bukan aku gatal or da 'bighoh' sangat nak kawin tapi memang minat aku kearah perkahwinan...aku suka buat hantaran,pelamin, bilik pengantin n mcm2 lagi la yang berkaitan...aku sangat sangat sangat minat...huhuhuhu...

ok berbalik pada topik asal kiter iaitu adat perkahwinan...korang tau tak adat perkahwinan macam mane yang korang nak tok majlis korang nanti??

aku selalu bincang kan hal ni ngan mak & ayah aku...so aku tau la sikit-sikit majlis perkahwinan yang betol-betol ikut adat..actually kalau majlis yang betul-betul ikut adat ni lebih teratur...so aku da boley bayang kan macam mane majlis perkahwinan aku & adik2 aku nanti...huhuhu
parents aku nak macam ni:

  • bakal tunang kene datang dengan kawan/ saudara..saudara bakal tunang kene ingat jalan ke rumah aku..
  • mase meminang/ bertunang, bakal tunang tak boleh datang macam orang sekarang selalu buat..even bertunang lagi sejam sebelum nikah...mase majlis pertunangan tuh bakal tunang tak boley tunjuk muka langsung...mak aku kejor ngn parang nanti...huhuhu
  • mase kenduri kahwin, mak aku tak kesah nak bersanding or x..tapi aku nak pas akad nikah malam tu ada majlis titik inai tok family rapat...esoknye baru la bersanding besar2...huhu....
  • then mak aku cakap die akan sediakan siap-siap list anak dara tok menyambut hantaran dari pihak lelaki...itu sebagai tanda yang pihak kami mengalu-alukan kedatangan diorang...so, bakal suami/tunang ku tolong maklumkan siap-siap kat sape yg bawak hantaran ti supaya serah kan hantaran kat penyambut hantaran sebelum berarak...
  • semasa majlis sambut menantu. pengantin lelaki kene datang sekali ngan keluarga perempuan...bukan pengantin lelaki sampai dulu baru pengantin perempuan..
mungkin bagi sesetengah orang majlis yang terlalu mengikut adat ni leceh. susah n kolot...tapi ikut pengalaman aku yang da bergelumang dengan kerja kahwin ni sejak kecik, majlis yang tak ikut adat akan jadi huru-hara.. contoh nye:
  • list anak dara tok menyambut hantaran tak di sedia kan...bile pihak lelaki sampai mula la kelam kabut cari orang..pastu kalau bersambut pon hantaran tuh,ia akan disambut olah makcik2 or nenek2...(x proper)..lagi teruk kalo tak bersambut...pihak lelaki bawak sendiri hnataran tu sampai dalam rumah...tak ke nampak macam pihak perempuan tak alu kan kedatangan pihak lelaki??
  • bakal tunang datang mase hari pertunangan..langsung tak beradat..mane boley bakal tunang datang..pastu siap bergambar lagi...kalo tak jadi kan malu jer...

aku jadikan semua yang aku tengok tuh sebagai pengajaran..so aku tak nak ulang kekecohan & huru-hara tu kat majlis aku nanti...
sesape yang bakal berkahwin tuh rancang la perkahwinan korang properly supaya tak ade orang2 yang penting kan adat mcm aku ni mengata...huhuhu...

p/s: kalo nak suh aku jd planner boley jugak...huuhu...promote lak...

~puterimaz~