Followers

Menghitung Hari

Daisypath Wedding tickers

Monday, August 30, 2010

Merdeka…..


Tahun ni genap 53 tahun kite merdeka..


Aku masih ingat lagi mase skolah dulu, aku cukup bersemangat nak sambut merdeka..aku tak kesah kalo kawan2 aku cakap aku patriotic ke ape ke…bahkan aku bangga punya Negara yang merdeka...

Aku suka gi malam ambang merdeka kt sekolah…tak pon kt padang Lipis…bes…esok nye, 31hb aku n family akn g tgok org kawad kat Bandar..ade brassband n mcm2 lg…klo x pon tgok kereta berhias dlm tv…cantiknye….

Aku percaya sume skolah akan buat sambutan hari kemerdekaan kn? Skolah aku pon same…

kenangan sambut merdeka yang paling aku tak boley lupakan ialah pada tahun 2003…mase tu aku baru form 2..skolah aku adakan pertandingan menghias kelas dengan bendera Malaysia n pertandingan Bendera Kreatif..sume kelas wajib menyertai pertandingan tuh…so, dengan semangat nye kitorg photostate bendera Malaysia n warnakan pakai color water..x silap aku dkt 200 gk la kitorg warna kn bendera tuh…smpai hbs buncho kitorg…bila da kering sume, kitorg msuk kn bendera tu dlm plastic lauk yg jernih tuh setiap 1..supaya x basah kalo tempias ujan dlm kls…then kitorg stapler kt tali raffia n gantung merentangi kls….huhu…penuh la kls kitorg dengan jalur gemilang….ade kawan aku yg dok hostel tuh rajin,die bli kain satin kt bndar n jahit jalur gemilang yang sangat besar…kitorg gantung kt luar kls…bila hari hakim n juri datang menilai,kitorg bangun n nyanyi lagu2 patriotik…dengan penuh semangat….

Pertandingan bendera kreatif plak, kitorg buat pakai sagu…mesti korg plik kn?sagu tu untuk makn…huhu konsep nye sama mcm buat pakai beras tp ni lebey kreatif..kitorg gamkan sgu ttu kat polistreen then warnakan pkai buncho…bila da keringg kitorg letak atas kerusi belakang kls…kalo letak atas lantai nt kne disqualified…sb jalur gemilang tak boley di buat main2 kn…"kena hormat" cikgu aku ckp…

Mase majlis penutup 2 la di umumkan pemenangnye…n semua nya kls aku,2Kerongsang 1 sapu bersih…haha…seronok sangat time tu… kredit to pn Zaharah abd Rahman..=)…kemuncak majlis tuh,wakil pelajar diminta untuk laungkan "MERDEKA" 3 kali…aku ingat lagi, yang laungkan tuh ialah Zaim…pengawas sekolah time tu…=)

sekarang aku da tak terlibat dengan majlis sambutan hari kemerdekaan..last aku terlibat mase aku part 1 diploma..thn 2007..then last smbut mlm ambang merdeka thn 2008…kat UiTM jengka…tu jer la…last year aku x smbut sb aku demam panas…thn ni pon aku tak smangt nak smbut…so dok kat bilik jer la…huhu….

Hope next year n tahun2 akan datang kita akan dapat smbut hari kemerdekaan Negara kita lagi…jangan la biarkan Negara kita dijajah buat kali yang ke 2... sekarang ni pon musuh sedang cuba menjajah minda kita… di harap anak2 muda kita sedar hakikat itu & cuba untuk mempertahankan kemerdekaan Negara kita….


Jalur Gemilang


Merahmu bara semangat waja
Putihmu bersih budi pekerti
Kuning berdaulat payung negara
Biru perpaduan kami semua

Puncak dunia telah kau tawan
Lautan luas telah kau redah
Membawa semangat jiwa merdeka
Semarak jaya kami warganya

Empat belas melintang jalurnya
Semua negeri dalam Malaysia
Satu suara satu semangat
Itu sumpah warga berdaulat

Jalur gemilang... di bawah naunganmu
Jalur gemilang... kami semua bersatu
Perpaduan ketaatan
Amalan murni rakyat Malaysia
Jalur gemilang... megah kami terasa
Jalur gemilang... kibarkanlah wawasan
Merah putih biru kuning
Jalur semangat kami semua

Berkibarlah
Berkibarlah
Berkibarlah

Jalur gemilang

Saturday, August 14, 2010

Anniversary Vs Puasa



08/08/2010....
da seminggu berlalu...
anniversary me + fikh for second year....
ALHAMDULILLAH.....
semoga kami akan terus bahagia sehingga ke akhir hayat kami...
amin~~

now...
fasting mo
nth....
selamat berpuasa di uc
apkan kepada semua ummat islam...
semoga ibadah kita selama ni di terima ALLAH...
INSYAALLAH.....