Followers

Menghitung Hari

Daisypath Wedding tickers

Thursday, January 20, 2011

Ujian Dari Allah....

Assalamualaikum......
hari ni tiba-tiba rasa nak buat entry pasal dugaan & ujian yang aku, shahrul & keluarga lalui sebulan yang lalu...
kenapa ye? sebab aku aku rasa ujian tu terlalu besar untuk aku...jadi aku nak kongsi dengan korang..


6hb disember 2010
hari konvokesyen aku dan kawan-kawan...time tu Shahrul da tak berapa sihat..tapi dia tetap bersemangat untuk menjadi photographer aku..really thanx...=) mase tengah 'snap'2 dengan kawan-kawan aku nampak Shahrul sedut inhaler...untuk pengetahuan korang dia memang ade asthma...

7hb disember 2010
aku dengan family bergerak balik ke Kuala Lipis..Shahrul plak pergi umah uncle dia dekat semenyih...dia masih boleh drive walaupun dah lemah...Alhamdulillah dia selamat sampai...

8hb disember 2010
shahrul cakap dia semakin lemah...dia da pergi buat check up & doc cakap dia overdose..then ada kuman dalam darah...Ya Allah...macam ada 1 batu besar menghempap aku...aku dah tak ada selera makan...nasik goreng yang mak aku bekalkan sebelum pergi kerja tu, aku tak sentuh langsung.......

9hb disember 2010
Shahrul cakap dia da tak boleh nak mesej aku sebab tangan dia kebas..so aku kol jer la...dalam kul 9 mlm dia kol aku...dia cakap dia da tak boleh bangun langsung...aku risau sangat2...dia cakap dia da nak gi hospital da...ok..aku doakan dia selamat...dia janji dengan aku, dia akan kol aku bila dia da jumpa doc....tapi.......
aku tunggu dia, sejam...tak ada kol...2 jam..masih tak ad kol...aku da mula risau...malam tu aku tak tido...
kul 1 pg, aku kol..m.sdara dia angkat cakap dia masih jumpa doc...
kul 3 pg, aku kol lg...aku masih dapat jawapan yang sama....
Ya Allah...aku benar2 tak kuat....

10hb disember 2010
kul 5 pagi, aku kol lagi...mak dia yang angkat...mak dia cakap dia masuk wad..Allah Hu Akhbar...
dalam keheningan pagi tu aku menangis...sebab aku terlalu risaukan dia...
aku pergi kerja pagi tu tanpa menjamah makanan langsung...aku cuba sibuk kan diri aku dengan menolong pekerja housekeeping kemas bilik...
petang tu, aku masih dapat mendengar suara Shahrul..walaupun suara dia terlalu lemah...masa aku ngah cakap dengan dia, aku dengar bunyi mesin jantung tu...yg bunyi tuut..tuut...tuut...tuuuuutttttt....................aku tersangat la risau...aku tanya dia..
aku : yang bunyi apa tu?
dia: tak de bunyi apa2...
aku diam...dia janji nak borak dengan aku malam nanti...so aku akan tuggu....
bila malam adik dia bgtau dia semakin lemah...tak boleh nak cakap...aku hampa sangat2...(T__T) aku nangis lagi....
kul 11 mlm, aku da terlelap..tiba2 mak dia kol sambil nangis2...kalau korang jadi aku, ape yang korang pikir?? hurmm..
mak dia cakap dia kne pindahkan ke ICU!...jantung aku bagaikan terhenti...terus aku tak boleh tido sampai pagi...

11hb disember 2010
kul 5 pagi..aku mandi dan solat...aku menangis sampai mak aku tanya kenapa...aku cakap aku nak kene pergi serdang jugak! then family aku semua masuk bilik aku...aku da tak mampu nak buat apa2...aku main ambik je baju yang aku rasa aku boleh pakai...& semuanya warna pink! aku tak sedar pon yang aku amik baju warna yang sama....
aku tak nak citer macam ne pejalanan aku ke serdang...aku skip je...
aku sampai kat hospital serdang dalam 12.30...tu pon uncle dia ambik aku n adik aku kat KTM Serdang...masa melangkah masuk kat hospital tu, hanya Tuhan yang tahu perasaan aku..aku da tak mampu berdiri...aku tak kuat untuk berjalan...bila mak dia nampak aku, mak dia senyum..tapi senyuman tu hambar....mak dia terus peluk aku sambil nangis...aku pun da lembik kat dalam pelukan mak dia....masa tu, semua orang kat ruang menunggu tu tengok aku...huhu...keluarga dia bagi aku masuk tengok dia, tp diorang pesan jangan nangis...ape yang buatkan aku sangat2 sedih bila mak dia cakap...
" intan, tengok along nanti jangan nangis depan dia ye...bagi dia semangat..doc cakap petang ni along da tak sedar"...
macam kene sambar petir kot aku time tu...meraung memang tak ingat dunia da time tu..rasa nak mati pon ada....huhu....
aku masuk dlm ward tu, dari jauh lg dia da angkat tangan..aku salam dia, di pegang tangan aku,pipi aku..then dia angguk2..aku fhm...dia puas dpt pegang tangan n pipi aku...sebelum aku keluar, dia lambai2...(T_____T)
petang tu, aku masuk tengok dia lgi...dia masih sedar...lega hati aku...
till then untuk 11hb..

begini lah keadaan Shahrul pada 11/12/2010

12hb disember 2010
mak dia ajak aku pergi jengka petang ni...nak ambik semua barang2 dia...hanya aku yang tau kat mana rumah sewa dia...macam mane aku tau????sebab dia penah tunjuk kat aku b4 dia duduk umah tu...aku just ingat kawasan je, umah yang mane 1 aku tak ingat tp aku boleh tanya kat kawan2 dia kan...huhu...kul 12.30 aku g hospital dulu...aku jumpa my bestie, farah...dia da masuk tengok Shahrul...aku pon masuk jumpa shahrul...ada doc time tu...doc tu cakap nak ambik air tulang belakang (LP) dia ...tp mak dia tak bagi..yelah aku faham, banyak cakap2 yang kita semua dengar yang ambik L.P ni high risk...aku pon tak setuju...masa aku kat dalam tu, ayun dengan ibu masuk...diorang dengar sekali apa yang doc tu cakap...hurm...keadaan dia semakin baik, tapi dia lemah lg...
time keluar dari ward tu, ayun peluk aku...(T___T) sekali lagi air mata aku dengan senang hatinye keluar...
farah ada mesej aku bagi kekuatan...
really thanx to farah, ayun & ibu sebab sudi datang....kawan2 dia pon ada mesej aku..tanya keadaan dia...petang tu nenek dari melaka datang...nampak je aku terus dia tanya keadaan cucu dia yang sorang tu...sempat jugak au borak dengan nenek...
nenek: hr tu dia ada tanya nenek 10 ribu cukup tak nak buat kawin nek...nanek cakap tak cukup,kumpul la lebih lagi...
aku: yelah..=) (cuba utk senyum)
nenek: doa la kat Allah..."Ya Allah, aku redha dengan semua ni...kalau dia jodoh aku, sembuhkan lah dia, tapi kalau tak, aku terima"

aku: (T___T)

malam tu aku bertolak ke jengka dengan hati yang sangat berat...



wajah yang cuba diceriakan...hakikatnya...hanya Allah yang tahu...

bersambung.........to be continue.......
p/s: belum habis lagi kisah ni...aku sambung kat dalam entry berikutnya...tak larat nak nangis dah....

3 comments:

  1. really touched when read thiz st0ry.sy harap awk dan shahrul akan bahagia slama-lamanye =)

    ReplyDelete