Followers

Menghitung Hari

Daisypath Wedding tickers

Saturday, April 30, 2011

setelah seminggu tak menaip.......cik nurul kembai dengan Maklumat Tunas Mekar

seminggu aku tak update blog....gile pemalas aku niyh....huhu...bukan pemalas la, aku bz giler...banyak giler keje yang aku nak kne settle kan dalam minggu ni....
hari ni tetibe dapat kerajinan dan kelapangan nak mengupdate..heeeee...=D
kan last week aku pegi apply tunas mekar, ramai yang tanya aku pasal ni....so ni jawapan aku....
- APA ITU TUNAS MEKAR?
  • Projek Tunas Mekar adalah ilhamY.A.B. Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. Ia berkonsepkan perkongsian pintar di antara graduan, pengusaha dan pensyarah UiTM bertujuan menghasilkan manfaat kepada semua pihak terlibat. Graduan akan ditempatkan bersama pengusaha selama satu hingga dua tahun untuk mendapat pengalaman praktikal disamping membantu pengusaha. Pensyarah UiTM pula akan memberi nasihat rundingan secara bulanan kepada perseta.

-APA OBJEKTIF PROJEK NI?
  • Projek ni bagi peluang kpd graduan untk menimba pengalaman dalam bidang perniagaan dan menjadikan usahawan sebagai kerjaya pilihan.
  • Membantu usahawan IKS luar bandar memajukan perniagaan dengan kaedah pengurusan dan teknologi moden.
  • Menjadikan Projek Tunas Mekar sebagai satu agenda dan strategi memakmur dan meningkatkan taraf hidup masyarakat luar bandar.
 -SIAPA YANG LAYAK MEMOHON?
  • semua graduan diploma dan ijazah dari Universiti yang diiktiraf. mereka yang telah lulus peperiksaan akhir tetapi belum konvokesyen juga boleh memohon.

-BAGAIMANA UNTUK MEMOHON?
  • bagi yang berminat boleh la mohon secara online kat sini...kalau nak lebih senang, jumpa koordinator Tunas Mekar di kampus cawangan UiTM setiap negeri...nak tau sape coordinator klik sini...
-APA BENEFITNYA?
  • Peserta akan diberikan elaun sebanyak RM800 sebulan...kalau pengusaha bagi gaji, lagi la untungnye...contonhnye gaji RM500 + elaun RM800 = RM 1300....ilmu pon dapat...pastu nanti dapat peluang untuk bukak bisnes sendiri...=)

biasanya student UiTM lebih terdedah dengan projek ni...tapi peluang untuk menyertai projek ni dibuka untuk semua graduan U...so, mungkin entri ni dapat membantu sedikit sebanyak bagi yang berminat..

Saturday, April 23, 2011

bila cik nurul ke uitm jengka...

semalam aku pegi UiTM Jengka...pegi jumpa lecturer untuk isi borang tunas mekar..=)
hurm...da banyak da yang berubah nye UiTM Jengka ni...da macam2 bende baru da...
kat post pak guard depan tuh da ade bumbung cam kat Shah Alam...yg tuh baru pasang last week! huhu...pastuh kafe kat fast track da bukak...view kat sane sangat nice...huuhuhu..dlu selalu teringin nak makan kat situ, semalam dapat la aku makan kat situ...ok la kan...hehe...
then kat tangga 'batu cave' (dlu aku dengan kwn2 panggil tangga menghala ke library tu tangga batu cave sebab curam sangat...) da ade pemegang besi...so da tak takut jatuh da la kat situ...heee...=)
soorrrryyyy tak de pic la..sebab semalam En. Shahrul sayang tuh tak bawak camera.. tp x pe, nnt aku suh dia amikkan pic pastuh aku upload ek...hehehe...ade orang ke nak tgk????huhuu....
hurmmm...kolej baru da siap da...mybe sem yang bulan 9 ni da boleh guna kot...cantik kolej tu tapi jalan kat tasik tu belum repair lagi...berlubang-lubang...tu je la yang kurang nye...yang lain sume cantik...
haaa...lagi satu...dlu aku, nita n nad selalu ikut jalan denai untuk pegi infra science tech tuh...jalan mcm dalam pic bawah niyh
ni la jalan denai tuh...
okey, sekarang jalan denai @ semak tuh da tak de...da di simen kan...so xde la bebudak jatuh lagi kat situ...ye la time aku dlu, da la hari isnin pakai baju kurung, dengan heels lagi...bila jalan kat situ sangat la takut jatuh....nak2 plak kalo ade dak laki kat belakang...huuu...kalo jatuh malu beb...
huhu...
on more thing kan u alls...kat library sekarang niyh kan, setiap hari isnin & jumaat kena pakai baju kurung, pastuh hari biasa kena pakai baju tutup punggung n sua tak ketat beserta kasut yer....if not.....u all akan di halau keluar...perghhhh...nasib bek la dlu2 tak gitu...kalo tak, masakkkk...huhu...
so far tuh je la yang aku nampak perubahan kat UiTM Jengka...
tetiba rasa nak balik belajar kat sane plak...=)

UiTM Di Hatiku......

Thursday, April 21, 2011

ini entri bergambar...huhuhu

 time bosan-bosan memang bes kalo dok menggeledah album lame2 dalam lappy kesayangan niyh...
tetibe jumpa lah pic 2 tahun lepas...time gi trip to Terengganu...masa tu subject operation management kena buat trip sbg assessment...

jom tengok pic2 menarik ni

ni time kitorang baru sampai kat rumah sewa...
wif nad n naz...hehe...dekat2 da name diorang tuh,ley jadi kapel..., 
tp dorang bukan kapel ek...hehehe....=p

muka penat memasing...huhu...
ye la perjalanan makan mase separuh hari kot..mane tak penat...
even penat, kami semua seronok tawwww....hehe

tengok tuuu.....ape je lah yang 4 dara pingitan tuh buat...but i really like this pic...
it very nice..credit to photographer, but i forgot who snap this pic....
anyone remember??
huhuhu~~

tengok kami...da macam nak pegi beraya kan?? 
ni nak pergi melawat Noor Arfa Batik...=)

kami kesejukan plak...ehhe..tp semua tak pakai sweater..
ni kat bilik air batu kat kilang Ais...
nk tahu berapa suhu dalam ni?
-8'c hingga -14'c...
mau beku kalo duk lame2...huu

ni bergaduh ke hape???
huhu...baju da wane sdondon da..tp dok jauh2...haha...
jgn terpedaya beb..ni acting semata2...hehehe...

really miss those moments...bes sesangat...huhu...
ok lah..nak tido mimpikan teman2 sekalian...=)
nitezzz...

Wednesday, April 20, 2011

kisah chentaku

hye...
td blogwalking...tetibe jumpe lak satu contest..kisah Chentaku...huuu...cam menarik jerkan...so nak join lah...hehehe...sape nak join klik sini





ok..lets start...

kisah cinta ku bermula masa semester 3 kat UiTM Pahang...aku part 3 dia baru part 2...so dia junior aku walaupon umur kitaorang sama...mula kenal masa chating kat MIRC server UiTM...lepas tukar pic n no fon, kitorang mula la mesej2...kol jarang rasanya sb aku ni pemalu...haha...
then 08/08/2008 dia cakap kat aku dia nak buat aku jadi adik angkat dia..tapi dia nak panggil aku sayang...pelik time tu...esoknya kitorang jumpa dekat dewan serbaguna UiTM...itu lah first time aku jumpa dia...then dia bawak aku pergi pasar malam Jengka & belanja makan..masa tu la aku kenal dia n tau pasal family dia...apa yang mengejutkan aku, baru first time jumpa, dia da sanggup makan nasi goreng lebihan aku...lepas 2 minggu kitorang kapel...
dia seorang yang romantik..setiap 8hb every month dia akan bagi kad ucapan...setiap hujung sem, dia akn belikan aku bunga..masa part 4,kitorang mula berniaga,hasilnya dia belikan aku baju...masa 1st aniversary kitorang,dia belikan hp sony c902...orang cakap aku beruntung sebab hidup mewah dengan dia..tapi bagi aku itu tak penting..apa yang penting adalah keikhlasan cinta dia..kitorang pernah berniaga bersama2 untuk mencari duit belanja..every weekend pegi kuantan beli Big Apple n jual kat expo..segala assignment kitorang buat time tak de customer, ulangkaji pon macam tu..pukul 12 malam baru balik bilik...begitulah hujung minggu kitorang demi untuk mencari duit lebih...
dia sntiasa menjadi pelindung aku...dia sanggup ponteng kelas semata2 nak bawak aku pergi hospital, dia pernah tak tido malam sebab jaga aku sakit...itu yang membuatkan aku mencintainya...
second aniversary kitorang,dia bawak aku pergi KLCC....area dalam pukul 11.58 mlm dia off hp dia..konon2 nak tukar sim card sb hp xde bateri...then dia suruh aku yang on kan semula...
masa on tu,kelua dekat start up mesej tu "happy second aniversary sayang,i love u" masa tu terharu giler...walaupon tahun yang ke 2 ni tak de hadiah, tp apa yang dia buat tuh da cukup bermakna and aku cam speechless..tak reply pon ucapan dia tuh..aku just senyum jer...

ni masa aku part 4...dia part 3..
da banyak dugaan yang kitorang tempuh...tapi yang paling berat n paling besar adalah penghujung tahun 2010...dimana dia sakit n masuk ICU 12 hari...hanya bernafas dengan menggunakan alat bantuan sahaja (lihat entri ni)...itulah ujian yang sangat berat bagi aku walaupon dia da pernah pesan supaya aku kuat andai nya terjadi apa2 terhadap dia...5 malam aku menjaga dia...kemudian aku pulang untuk resign jawatan yang aku pegang time tu...semata2 untk memudahkan aku mnjaga dia...Alhamdulillah sekarang dia da sihat sepenuhnya...cinta aku dan dia semakin hari semakin mendalam...rupa paras bukanlah jaminan kepada kebahgiaan...walaupon aku tak cantik,dia boleh menerima aku seadanya, dan walaupon dia berbadan besar, tp cinta dia tiada gandingan...=)

ni masa dia sakit kt ICU Hosp Serdang


kat bawah ni aku pernah dedicate untuk dia masa aku mula-mula habis diploma...sebab terlalu rindukan dia.. 
DULU......
awak akan bawak saya jalan-jalan kalau awal-awal sem macam ni...
sebab awak tahu saya bosan bila tak ada apa yang nak buat
SEKARANG.....
saya kena duduk dalam bilik sorang-sorang
sebab awak jauh kat JENGKA
sedangkan saya kat SHAH ALAM....

DULU...
awak selalu bawak saya keluar makan kat bandar
sebab saya selalu lapar
walaupun badan saya kecik...
SEKARANG...
saya kena pergi makan sendiri
awak da tak dapat layan nafsu makan saya..

DULU....
awak akan jemput saya kat depan kompleks
kalau kita nak keluar...
kadang-kadang jemput saya dari kelas...
SEKARANG....
saya kena pergi kelas & balik kelas sendiri
kalau nak keluar saya kena naik bas..
awak tak ade nak jemput saya...

DULU...
awak akan hantar saya sampai JERANTUT
kalau saya nak balik LIPIS
sebab awak sayangkan saya
SEKARANG...
saya kena balik sendiri...
macam mane nak blik pon
saya tak tahu...

DULU...
kita selalu makan BIG APPLE same-same...
SEKARANG...
outlet BIG APPLE pon saya tak tahu...


ok..tu je lah kot yang aku boleh kongsi...tak de la sweet sangat...tp ia nya sangat bermakna sebab cinta kami penuh keikhlasan...insyaAllah dia tengah kumpul duit untuk kawin..=) andai ada jodoh kitorang 3 thn lagi kot...=)

Monday, April 18, 2011

cik nurul shoping bagai nak rak

hye!!!
weekend hari tu aku gi shoping kat kuantan..
hehe..seronok giler...
so ape aku buat kat sana?
tengok tajuk entry jer da tau da...
bagai nak rak aku shoping...tp...
cam xde pape pon beli...
huhu...
aku beli 4 helai baju dengan harga hanya RM40.00...
kat FOS...
ade sale babe...3helai RM 23...aku tibai la..then ade baju tu cntik, 1/2 price...
sapu lagi...jadi la RM 40...
then aku aku nak cari pencuci muka...promoter tuh gi promote kat aku product Skinz UV White..
satu set beratus jugak la...huhu..aku pandang En.Shahrul...dia angguk jer..aku pon tibai la..
hehehe....tp En. Shahrul kate dia nak CLAIM!!!!wuuuu...
duit aku banyak habis utk makan jer...maklumlah banyak berjalan..so lapar la..
eh, tapi kan Duit En.Shahrul lg banyak habis..
makan pon banyak kua duit die...hehehe..jahat nye aku...rasa bersalah plak...=p..
sory yer sayang...
wuuu...bersalahnye rasa.....

Friday, April 15, 2011

guillain barre syndrome (GBS)

korang pernah dengar tak satu penyakit bernama GBS? eh, bukan geng bas sekolah...tp it stand for gullain barre syndrome...
ape tu?? dulu aku pon tanya soalan yang sama...tak pernah dengar pon name penyakit tuh...aku mula mengoogle pasal penyakit ni pas En Shahrul kena..entri ni..
penyakit ni sangat rare...kebarangkaliannya hanyalah 1:100000...
seseorang yang mendapat penyakit ni berasa lemah anggota badan...terasa kebas di bahagian jari kaki dan tangan...dulu En.Shahrul sakit kepala n kena Asthma...sebab bacteria tu da serang sistem pernafasan...bakteria ni akan menyerang breathing muscles yang akan menyebabkan pesakit tak mampu bernafas sendiri...pastu dia akan buat semua automatic nerve sistem dalam badan pesakit dysfunction...so, pesakit akan jd lumpuh seluruh badan..

cara untuk diagnosis penyakit ni kalau tgk kt google, ada banyak cara...tapi masa En.Shahrul dlu aku ada tanya doc macam mana nak diagnosis n apa ubat nya...dia cakap juz ada 2 cara..
satu amik air tulang belakang (recommended) and lg satu nerve conduction study..tp kalau buat nerve conduction study tu susah n lambat sikit untuk dapat trace sebab ada 2 or 3 lagi penyakit yang symptoms nya hampir sama dengan GBS..then doc takut pihak hospital salah diagnose n salah bagi ubat..so cara yang ke 2 ni more risk than the 1st one...
korang jangan takut bila doc suggest untuk ambil air tulang belakang....


doc ambil air tulang belakang camni la...

yes, kita semua dah dimomok kan dengan risiko ambil air tulang belakang...ramai orang tak bagi...masa kat hospital hari tu pon ade yang tak bagi ambil...dia cakap banyak lagi cara lain untuk ubt sakit tuh...but they not a doc...pless jangan dengar cakap2 orang sekeliling..refer terus dengan speciallist....
sebenarnya risk untuk lumpuh lepas ambik spinal fluid tu hanya 1:10 jer...tu pon kalau doc tersalah cucuk..sakit2 belakang tu memang akan ada la..sama macam ibu bersalin yang ambil epidural...tu apa yang doc terangkan...
bila doc da ambil spinal fluid 2 baru diorang boleh trace bacteria jenis apa n ubat apa yang perlu bagi...after that pihak hospital akan bagi ubat untuk kuatkan paru2, etc...



pesakit akan bergantung sepenuhnye dengan mesin bantuan pernafasan..sebab muscle kat diafragme da dysfunction...

tempoh masa untuk recover adalah bergantung kepada kekuatan semangat seseorang pesakit tuh...
macam En shahrul, dia kena bulan 12 recover sepenuhnya bulan 1...bila pegi buat followup doc terkejut and cakap"shahrul awk hebat!" kat HKL pon sama..."awak memang hebat"...sebab ada yang memerlukan masa bertahun-tahun untuk sembuh...Alhamdulillah untuk En.Shahrul, Allah permudahkan segalanya...=)
hurmmm...apa lagi yer...kalau ada ape2 persoalan tentang penyakit ni tanya lah..mybe aku boleh tolong...=)
semua perkongsian ni adalah berdasarkan pengalaman,perbincangan dengan Doc dan googling jugak..harap dapat memberi sedikit manfaat kepada korang semua..
chill~~

Thursday, April 14, 2011

8wondergurls grow up together....

petang ni nak update pasal mywondergurls la...rindu sangat kat dorang..huhu...
sape wondergurls tuh?
mereka adalah teman-taman baik saya semasa belajar di UiTM J Town...hehe...
kami memang berkawan sejak sem 1 sampai la sekarang...tengok kat tickers tu, tahun ni tahun yg ke 4 kitorang berkawan...mula as classmate,pastuh jadi roommate...da macam2 perkara yang kitorang tempuh...
begaduh?huh! da puas da kitorang bergaduh...berpecah, pastu bercantum,pastu pecah then bergabung...hehe...panjang sgt ceritanya...aku start cerita by part ek..hehe....tu pon kalau ada yang berminat nak bace,kan?hehehe...tak pe..aku tak peduli,aku nak cerita jugak..hehehehe...



ok!

part 1:
perkenalan kami bermula......
masa ni memula masuk u..aku mula kenal Yaa masa Program Pembangunan Pelajar (PPP)..kitorg 1 group LDK...pastu mase hari 1st kt kelas, Pay n Nad tegur aku...pastuh kitorang kawan...nak tau x, ade peristiwa lucu mse 1st class kat U...nt next entry aku story ek..okeyh, rupanya aku tak perasan yang aku sekelas jugak dengan Yaa...hehe..ok group kitorang da jadi 4 orang...
masuk minggu ke 2, aku dapat tau budak2 pre diploma commerce ada yg dipromote masuk diploma..huuu...makin haruuuu la kelas...hari ahad tu ngah syok aku makan durian dgn roomate aku, ade dak dtg terjah bilik aku...

I: ade budak bisnes tak blik ni?
aku: ada..sy...kenapa?
I: kls ape?
aku: kls B
I: haaa...nak salin jadual..
aku: ok..jp...tak salin lagi ye?baru daftar ke?
I: tak lah..dari PD (pra perdagangan)...
aku:ok..=)
I: *menyalin jadual...sambil borak2 n janji nak gi kelas sama2 esok...hehe..
da siap salin....
I: ok lah balik dlu...
aku pon antar la tetamu aku tu ke pintu..dia da sampai pintu bilik dia bru aku jerit,
aku:awk!nama sape?!
I: ika! awk?!
aku: intan!..
macam tu perkenalan aku dgn ika yang bg kami sgt kelakar...punya la lama dia kat bilik aku, tak tanya nama...ble da sampai pintu bilik dia baru terjerit2..hehe...
so geng kami da jadi 5 orang..
lama2 kenal lak budak shah Alam yang ala2 howt gituh kan...gi kls pakai selendang...fara name nye...bes knl ngan dia...hehe...dak bandar yang ala2 dak kampung gituh..hahaha...=p jgn mara ye fara...da lame2 knl la dengan nita..dak JB..n fariza...dak yang agak2 cam slamber gituh kan...2 pon sb sekelas...knl la...n fariza ni masuk persembahan menari time dinner business society...geng2 kitorang kt bwah dok tgok dia menari kecoh sb tak ingat name nye...taunye "bdk kls kite" hehe...
selalu la jln same2 dgn classmate lain time blik kls...time tu la mula berkawan dengan wondergurls ni....hehe...

part 2:
aku rumate dengan Ika,Nita n Fariza..2 pon secara tak sengaja sebab aku hantar borang ngn Ika jer...Nita n Fariza hantar berdua..dan abg UPK telah menjodohkan kitorang *yakin jer abg UPK, skali kakak UPK...hahaha...
Pay,Nad n Yaa lak rumate...fara tercampak ke blog lain sebab dia kena tatatertib...ek?ke kene saman jer, tak ingat da..tapi time tu dia sorang2 kat blog J...

part 3:
dapat blog bilik 2 orang...so terpecah2...
aku dapat level 4...xde roomate...
fara same level dengan aku..tapi blik lain...jiran la kiranya...
nita dpt bilik dgn Fad..kawan baru...huhuhu...
fariza n ika dpt sebilik...
nad n yaa pon sebilik...
pay lak dok ngn ekin...dorang ni sume dok level 3...dorang sume sekelas...aku jer kelas lain...nita lak same kls ngan aku time bel & statistic jer...farah bel, statistic, arab , N bizcom...yang lain sume tak sekelas dgn aku...time part 3 ni la ada macam2 yang terjadi...n time ni jugak la aku jarang join dorang...sebab aku selalu dengan En.Shahrul...so yang selalu update kat aku adalah nita n fara..dorang ni la yang agak rapat dengan aku time tuh...
time da akhir sem, kitorg ada krisis time nak hantar borang rumate...sume berebut...n isu rumate adalah isu sensitip..hahaha....kelakar la kite...

part 4:
aku sebilik dengan nita,nad n pay...haha...see...orang yang sama tapi da bertukar rumate2 nye...ble kite sebilik kita akan semakin rapatkan?..Ika,Fariza n Yaa lak sebilik....time ni jugak kitorang dpt sorang lg rumate yang tak de katil n lemari...heheh...sape??? fara la...setinggan ngan kitorang...time part 4 ni besssss....kitorang selalu buat aktiviti kat bilik...cthnye solat jemaah, bace yassin same2...pastu buat masker...n buat kerja gile iaitu dye rambut...hehehe...time 2 muka budak bilik kitorg mmg berseri2 la..setiap minggu buat masker...hehehe....time ni pon ada isu rumate untuk next sem nye lak...huhu...tp dpt disetel kan...hehe....time 2 sume nak sebilik ngan aku,cam ne aku nak pilih..5 orang skali...haha..*poyo la kao intan,tak de keje orang nk berebut nak sebilik ngan kao...huhuhu...
so, aku pon cuba menyusun dengan bijak sekali...
keputusanya...jom tengok part 5....

part 5:
hasil penyusunan aku sangat bijak....
Nita + Nad= K123
Fara + Pay= K122
aku! + yati (rumate baru)= K124...
huuu...dorg dapat sebilik...aku sesorang bilik lain....bijak sungguh aku susun..adil lagi saksama...huhu...
fariza, ika n yaa semunya terpecah n fariza dpt level 2....huhu...sian dia jauh....time ni aku, nad n nita memang rapat...boleh kata setiap hari aku dengan dorang...kecuali la time aku g dating...tu pon kekadang bwk jgk dorg gi dating...huhu..da jarang da dengan wondergirls yang lain sb memasing bz kn...tp dorang selalu singgah bilik sblm n slps gi toilet sb bilik nita n nad sebelah toilet jer...huhu...so jadi la tempat persinggahan...=) rindunye time tuh...T__T

part 6:
ni last sem kitorang together...banyak yang berlaku...isu dan krisis yang bila pk smula,kelakar lak rasanya...hehe..especially krisis time aku,nita n nad masuk miss universe tuh...bergaduh bagai nak rak..haha..selisih pon tak tegur...poyo giler la...pastuh kitoang buat decision utk face-to-face...so kitorang pon adakan sesi luahan perasaan dalam gelap...berdrama la kitorang time tuh...ada yang marah, ada yang nangis, ada yang sentap...tp pas tuh semua nya dapat di setel kan dengan 0-0...=)
rasanya lepas tu ada lagi krisis nya tapi semua tuh dapat disetelkan dengan kasih sayang kami...wah! ayt tak bley bla! haha..ye la,da berkawan 3 tahun..so semua yang brlaku da banyak mematang kan kitorang...kalau ade pape tak puas hati tuh, sekejap je..nanti berbaik la semula...hehe..macam adik beradik da...=)

walaupon kitorang da bawak haluan masing-masing tapi still keep in touch...fb kn ada...hehe..last aku jumpa diorang time konvo hari tuh...tapi farah n fariza ada jumpa time dkt hospital serdang hari tu...lama sangat tak jumpa diorang..rindu giler...

saya nak baju baru,kasut baru,shawl baru and semuanya serba baru...boleh tak?

sejak akhir-akhir ni ase cam ngidam nak shoping baju, kasut, pants and shawls la...huhu
ada sesapa yang nak belanja saya tak?hehe...
hari tu En. Shahrul ada bg duit kat aku...dia suruh aku beli baju..tapi tak beli pon lagi sebab tak tau nak pilih..kena ada kawan baru reti nak pilih...huhu..=(
agaknye bila la dapat baju baru ek..huhu



baju!


dapat boyfieshirt cam ni smart kan...aku suke..tak ketat..tak panas...tapi sesuai ke kalo aku pakai...huuuu...kang nampak baju jer...sb besar melayang2...


smart giler lah baju ni...hehe...

pants aka seluar la...


aku minat gile tapered pant cam ni...
stylo beb...tapi mane nak cari pants ni????
hurmmmm...


dapat dressup cam niyh, pergh...mavelous...

kasut!

ni lg satu...perghhh...
aku memang suka gladiator cenggini...
tp tinggi benor...huhu...
gladiator kalo tak tinggi tak bpe sweet..
nmpak kasar sket...



aku suka pakai wages...
sebabnye dia stable...
nak berlari pon boleh...walaupon org ngeri tgk, tp masih selamat...
hehe..nak2 plak yg berikat kaki mcm kat atas ni...
*aku memang suka kasot wane merah...huuu...
da ada 1 kat umah n really love to wear it...=D

lagi satu...
shawls..
aku nak yg latest style punye...hee...
xde pic la plak..tak pe la...
hehehe...
*cam la da orang yang nak beli utk kao Cik Nurul....
huuu...

**pic ehsan dr Google...

Wednesday, April 13, 2011

entri ni reply entri en.shahrul...


dear EN SHAHRUL!

nak tau tak kenapa saya masih still setia dengan mamat comel ni...padahal saya ni seorang yang sangat cepat bosan....sebab nyer...

-dia setia dengan saya...
-dia baik dan sentiasa sudi menolong saya walau ape pon....
-dia selalu bawak saya gi jalan2..dan hiburkan hati saya...walaupon dia tahu saya suka buat perangai tak nak turun kereta kalau saya merajok or tak puas berjalan2...oh! what a childish!
-dia selalu sabar dengan kerenah saya...yang pasti nye itu semua ujian dan dugaan...



sebenarnya,

tipu lah saya kalau saya sangat setia dengan En Comel saya ni...hehe...saya pon curang jugak...tapi saya curang kerana ingin mencari kebenaran...sebab saya tak tahu hati saya sebenarnya cinta atau tak kat En Shahrul ni...then mase tu la saya realize that he is the best for me...really!
saya kenal ramai orang tapi orang baru tak macam dia...orang baru tak ada masa nak melayan kerenah saya...betol..orang baru lagi celaka dari dia! hehe...dan orang baru tak suka perangai buruk saya...orang baru tak suka bawak saya jalan2...orang baru langsung tak setia walaupon rupa hensem..dan yang paling penting orang yang baru saya kenal itu suka amik kesempatan terhadap saya!

now...i realize...En Shahrul adalah yang terbaik setakat ini...tiada apa yang ingin di kongsi kan untuk kekal bahagia..cuma letakkan kepercayaan kita terhadap dia tetapi jgn 100%..tinggal kan sedikit curiga...=)

"dear Shahrul Fikhri...i love u so much...even i alway make u feel bored with my behaviour,but that is the way to show that i cant live without u sayang...may Allah bless our relationship and we will live in happiness forever untill hereafter..."

i'm student again....mari berOrentasi di UBM

Assalamualaikum...
guys! sekarang aku bergelar pelajar kembali...haha...pelik??? yer la, baru jer register kat UBM...
U ape tu?
Universiti Blogger Malaysia...ce klik ce klik...
okeyh..sempena minggu orentasi kat UBM ni, kami student2 da di beri assignment...so now aku nak menyetel kan assignment ni...suppose submit date hari ni, tp ats permintaan ramai, da dilanjutkan sampai jumaat..so ade mase lagi la utk aku yg baru daftar ni nak join kan...haha...
assignmentnye adelah:




1. nama anda dan nama blog anda
orang biasa panggil saya(wah! saya....ye la assignmentkan...kena la sopan...ahakz..) intan tak pon nurul...nama blog pulak Liku Hidup Cik Nurul..kenapa nama tu? sebab blog saya ni banyak menceritakan kisah hidup cik Nurul yang berliku2 ni...hehe...

2. sejak bila mula berblog
actually start ada blog tahun 2009 tp tak hapdet sebab tak ingat url & pasword...pastuh awal tahun 2010, buat blog baru and stick untill now iaitu Liku Hidup Cik Nurul....=)

3.apa pandangan anda mengenai dunia blog darsawarsa kini.
dunia blog sekarang da lain benor dangan dulu2...ye ke? iye..sekarang ni dunia blog da makin maju...popular lak tuh...industri blog Malaysia da boleh lawan industri seni tanah air da...^_^

4.pandangan anda mengenai IPTM (institut pengajian tinggi maya) pertama ini.
cool! bes kowt ade IPTM ni...at least ai ley la berlagak student lagi walaupon da hampir setengah tahun tinggalkan status student U...hehe...agak2 UBM ni ade final exam tak?hehe...
pape pown all the best to Universiti Blogger Malaysia..=D

----------------------------------------Done!-----------------------------------------------------


salam perkenalan~ ^_^v

hehe..da siap assignment...nak g submit jap ek..
till then~ da~~~~

Sunday, April 10, 2011

3P Azam Kerja

Assalamualaikum...
hye!
hari ni nak hapdet pasal Program Penempatan Pekerjaan Azam Kerja yang aku gi sabtu lepas...
best ke tak ek? huhuhu..ok korang rase la kan, kalo aku gi kul 9 a.m and kua dewan tu kul 10 a.m,best ke tak program tuh sebenarnye? ce teka ce teka...hehe...
dah tentu lah kan....hareeemmmm....! pencari kerja nye ramai tapi pemberi kerja a.k.a employers nye nan hado! balik2 pon company tempatan yang sangat terkenal dengan kadar kekerapan pertukaran pekerja yg tinggi..huhu...company luar ada jugak tapi tak banyak...
actually program tuh sangat la bagus tapi company yang nak bagi kerjanya tak banyak...
aku ni plak lulusan Business Studies Univesity of J Town (POYO!) tak de sangat keje yang betol2 match dengan kelulusan aku...stakat operator pengeluaran tuh ade la...yg tuh PMR pon boley...huhu...pastu ade receptionist kt resort area Fraser Hills..minat gak aku, yela ade pengalaman kan, tapi...gaji nye....RM300 jer! baik tak payah...huhu...
aku interview kat 1 company jer...Berjaya Roasters...company ape?? ala fast food Kenny Rogers tuh la...aku interview untuk position Trainee Assistant Manager...huhu...dia ada 3 section interview...1st section hari tu PASS dengan jayanya...but! second section: on job evaluation (OJE) this saturday tak tau lagi berjaya or tak...hope berjaya lah...then last interview will be done by HQ manager a week after OJE...manager yang interview aku hari tu cakap, kat HQ nanti kene ckp fully english...& ape yg mengejutkan aku, manager tuh cakap english aku bagosssss! perghhh broken english pon bagos ker? huhuhu...bangga jap! hahaha...
agak2 la kan, OJE nanti aku kene buat ape ek? actually aku tak penah gi kennys so dok tahu guane restoran 2 berfungsi..huhu sedeyh...
pape pon hope segalannya akan berjalan lancar this saturday...=)
till then~
daaa~~~

Friday, April 8, 2011

i'm expatriate

kenape aku cakap aku ni expatriate?
okeyh..hari ni aku jejalan la kat bandar...sensorang hokey....tak de kawan...=( ye la aku kat sini memang tak de ramai kawan..selalunya aku keluar dengan kawan same keje time keje hotel dulu...tapi da lame da tak keluar dengan dia sebab dia bizi...so aku sensorang jer la..
ape yang aku pelik nye, bila pandang kiri orang bangla, seberang jalan ade lagi mamat bangla...masuk pasaraya jumpa bangla...ish..ramai nye mamat bangla kt sini...bia betol..aku da mula rasa tak selesa...takot pon de jugak..ye la aku sensorang, dorang tu ramai...huhuhu...
jalan lagi...jumpa lak mamat indon..ramai giler...aku rasa mcm lagi ramai mat indon n mat bangla dr mat malaysia...huhu...


syukurlah tak seramai ini mat bangla kat lipis ni

aku pon tertanya-tanya aku ni kat Malaysia ke, Indon ke Bangla??
jawapan nye Malaysia la!
tp ramai giler foreign workers...sebab hari ni hari jumaat...hari pekerja ladang n all foreign workers yang keje sekitar lipis ni keluar kebandar...
tapi serius aku memang rasa aku expatriate kat Bangla...huhu...kadang2 confuse Bangla ke Indon ek...hehehe
rakyat Malaysia ramai yang menganggur especially fresh graduate, tapi foreign workers ramai giler cari makan kat negara kita...banyak jer kerja nye smpai orang luar pon cari rezeki kat negara kita...kenapa kita masih menganggur?? jawapan nya ada pada diri korang...=)

kalau nak pergi interview kita kena buat persediaan..=)

hye Assalamualaikum....
esok ada program Azam Kerja anjuran Jabatan Tenaga Kerja Raub...
so akan ada la interview terbuka bagi job seekers yang desprate macam aku niyh...haha...
tak tau company mana yang akan interview aku nanti, tak tau jugak position apa yang aku nak mohon nanti..tapi kita kena la prepare jugakkan...
dulu time aku belajar, aku ada belajar subject business communication & pernah la belajar pasal interview...siap ada mock interview lagi...apa yang aku tau, kalau nak pergi interview kena:

pakaian:

  • formal ( baju kurung/ kemeja n slack..kalau kerja bank boleh pakai kebaya...kena pakai kasut...bagi female kena pakai heels...)
  • pakaian should be plain n not to massy...
  • makeup sikit tp jangan tebal sangat...pakai la lipstik n blusher sikit...=) bagi berseri sikit...

persediaan dokumen:

  • segala dokumen kena lengkap...
  • seelok-eloknya susun dalam clear folder...nampak la macam kita ni bersedia sikit...
  • make sure cover folder tuh plain..jangan sesekali beli yang cover folder tu bergambar, espacially gambar katun..nampak sanagat korang tak matured...huhu

hari interview:

  • jangan sesekali korang datang lewat time interview...1st impression tuh penting...
  • confident level kena tinggi...cara nak buat kita rasa lebih confident adalah penampilan diri kita n persediaan yang kita da buat....kalau kita tak bersedia untuk interview for sure confident level kita akan jatuh merundum...
  • okeyh..lecturer aku ade pesan, bile sampai turn kita, ketuk pintu dulu sebelum masuk...then bagi salam...senyum...itu penting...jangan duduk dulu sebelum interviewer suruh duduk...
  • jawab segala soklan yang ditanya dengan penuh yakin...pastikan apa yang dijawab tuh menepati qualification n job description yang diiklan kan...faham tak?
  • cthnye kalau dalam iklan tuh dia nak orang yang boleh bekerja tanpa pengawasan, so make sure kalau dia tanya samaada kita boleh berkerja secara independence or tak, plis jawab boleh walaupun kita tak yakin...=p... lecturer aku ajar cam tuh...
  • lagi satu, sebelum confirm kita dapat kerja tuh jangan tanya pasal gaji...bila da confirm baru tanya gaji...=)
  • lg satu....jangan lupa buat sedikit research pasal company n jawatan yang kita pohon tuh...atleast kalau interviewer tu tanya kita tahu nak jawab..=)

ok...tu jer yang aku nak share hari ni....kalau ada orang-orang Raub,Lipis n Jerantut yang baca ni jom la kita sama-sama memeriahkan program AzamKerja di Dewan Jubli Perak Sultan Haji Ahmad Shah K.Lipis esok....

Thursday, April 7, 2011

budak-budak zaman sekarang...

Assalamualaikum...
hye u alls...da lame tak come out dengan new entri....aku pon tak tau la kenapa tetibe rasa macam malas gila nak update blog....tetiap hari aku blogging...tp dok blogwalking jer...tak reti-reti nak update blog sendiri...huhu....

hari ni aku nak cerita pasal adik aku...adik aku yang mane? yang umur 6 thn tuh...huhu...actually bukan adik kandung tapi adik angkat..tapi aku yang jaga dia sejak kecik lagi...dr dia baby sampai la aku masuk U segala-galanya Nur Aklimaz...aku memang sayang giler kot kat dia...betol...tak tipu...huhu..buktinya URL blog aku ni, aku amik sempena nama dia---> Imaz..then puteri tu sebab dia nak jadi puteri, so aku gabungkan jadi PUTERIMAZ....


sangat suka posing & sangat jeles bila aku makeup n pakai baju seksi2...hahaha...

time aku study dulu, aku selalu la call dia..sampai nangis2 sebab rindu kat dia...wuuu...tipu ye di situ...tak de la sampai nangis tp memang kalau lama tak jumpa dia memang rindu giler la...aku sayang dia macam adik aku sendiri...

tapi makin dia besar perangai dia makin teruk...dari kecik lagi aku ade perasan yang dia ni seorang yang sangat degil n suke dengki dengan orang...lagi satu dia sangat manja dengan ayah aku...aku ingat sebab time tu dia kecik lagi, tak berakal lagi kan....tapi makin besar makin menjadi-jadi perangai dia...dengan sombong nye, suka melawan nye...pemalas tak payah cakap la...degil lagi...huh!

dia selalu buat aku menangis...nak tau kenape? pernah sekali tuh aku nak tgk cerita kt tv tapi dia nak tengok cd...so bergaduh la kitorang...time tuh ayah aku tak balik keje lagi...begaduh memang teruk giler la..dia pukul aku pakai wayar la, hanger la...aku lawan sket2 jer sebab dia kan budak lagi...elok jer dengar bunyi motor ayah aku, dia terus campak hanger yang dia pegang tuh n lari ke pintu...tau tak dia buat ape??? dia menangis teresak-esak seolah-olah baru pas kena pukul n cakap kat ayah aku, aku pukul dia!!!!! wah!!!tension giler aku...tak pasal-pasal aku kena marah dengan ayah aku! pastu bila aku kena marah, dia senyum2...perghhh..memang mengundang penampor aku la kan...tp aku sabor jer...sebab aku sayang dia...


ni la Nur Aklimaz...bersama adik Aqrimiz....

tu time belum sekolah, time da sekolah ni, suka sangat melawan...aku tegur, nasihat dia tak pernah dia nak ikut..melawan n menjawab ade la..kadang-kadang sedih sangat sebab aku gagal mendidik dia menjadi adik yang baik..(T__T)

sekarang ni boleh kata setiap hari aku marah dia...bukan aku sengaja nak marah tapi dia buat salah, aku marah la...tp setiap kali aku marah dia akan tengking aku balik...sedih woo bila adik sendiri tengking kita...rasa macam tak ada rasa hormat dalm diri dia terhadap kita...

pernah sekali tuh pas aku marah dia n dia melawan cakap aku, aku terus tak pedulikan dia...aku main jer dengan adik aku yg kecik sekali tuh...dia lak duk menghadap ke almari...tak de sorang pon pedulikan dia...dia nangis tp mak ayah aku buat tak tau jer...kitorang dok ketawa2 tengok gelagat Aqrimiz yang kelakar tuh...korang tau, makin kuat dia nangis...sengaja di kuatkan untuk tarik perhatian...bila ayanh aku pujuk dia, dia terus cakap " along suka marah kakak! ingat cantik sangat ke! kakak tak sayang along langsung!kakak tak nak dengar along cakap,tak nak ikut cakap along!" dia jerit2 beb...wa da panas hati da...aku rasa parents kitorang tak pernah ajar dia cakap macam tuh...kalau ikutkan hati aku memang makan penampor da budak tuh....tp aku sabor...aku cakap kat dia " along marah sebab along sayang kakak...kakak buat salah along tegur la...da berhenti nangis tu...ok esok along belikan KFC yer...tp stop nangis now!" terus berhenti beb! wuuu...habis r duit gua!...

aku memang tak bley bla betol kalau dia melawan cakap aku...mak aku selalu pesan "jangan sombong-sombong dengan along..along tu la yang menjaga awak dr kecik...macam-macam da dia beli, bila besar sombong dengan dia...tak baik tau kakak...mak tak ajar kakak sombong2" perghhh...kalau aku tacing da..terus tak buat da aku rase...tapi dia..hurmmm masuk telinga kanan keluar telinga kiri...tak pon dia buat memek muka mengejek tuh....

lagi satu perangai pelik adik aku yang sorang ni adalah.....tak suka pakai seluar panjang! n suka pakai baju yang seksi seksa....wuuu.....ikut perangai along ker???haha...tp aku xde la sampai tak suka seluar panjang...dia...akan menangis kalau mak aku bagi pakai seluar jeans panjang...n 1 more dia akan bermasam muka kalau dia kena pkai inner bile pakai baju tali halus....wuuu....nk seksi jer...dia sanggup pakai seluar adik dia jnji seluar tu tak panjang...hehehe...kadang-kadang kelakar gak perangai die tuh...

hurmm..budak sekarang....kalau aku dlu baju ape yang mak bagi itu la yang di pakai...huhu...
pape pon aku tetap sayang dia...aku akan tetap cuba untuk buat dia berubah dan menjadi anak yang baik...

Friday, April 1, 2011

-tiada khatimah cinta-

gempak tak title entri kali ni? haaaa...meletops u...
actually semalam aku gi expo buku anjuran Popular kat dewan MDL...
memula masuk jer, ramai giler orang...yang kua harus bawak sebeban beg plastik!
wah, ape yang dorang borong ek...bila tengok jer buku-buku tu sumer, harus lah kan rasa cam nak hangkot jer 1 dewan tuh bwk balik...huhuhu..
murah2...
ade less 20%, 10%, 70% pon ade beb...haaaa....memang macam nak gila la kan aku dok pilih buku2 tuh....aku pegi bahagian novel, 4 sure aku cari novel Alaf 21 dulu....then aku nampak novel ni....



-Tiada Khatimah Cinta-


pergh...terus rase cam nak beli....haha...ye lah, harus la nak beli kan. model cover tuh kakak ipar gua beb! huhu....terus aku panggil mum aku, tunjuk kan cover novel tuh...memula dia agk blur sket, then dia senyum...ha...kenal pon....
mum, u haruslah suka kan menantu u model cantik...hahaha....=p pastu tunjuk lak kat my dad, dia tengok lama gak, tak nampak barangkali...ye lar kan da tua2, rabun la sket...hehe...lame2 dia tanya sape ni? ct yer? haha...
terus dengan laju aku angguk...hehehehe....aku pon beli novel tuh.... tak kesah la sedap ke tak jln ceritanya...janji aku beli...tanda menyokong career kakak ipar aku..
ek? hahaha...
ye la, angah selalu beli majalah yang ade muka kak ct, 4 sure tu tanda dia sokong wife dia py career..so, kitorang pon wat la yang same, tanda menyokong! betol tak? hehehe...

dari beli semalam aku tak bace pon lagi novel tuh...dok tengok cover jer...huhu...teruk betol aku...puas tengok cover depan, aku belek plak cover belakang...hehehe....pastu dok komen pasal model lelaki tuh...hahaha...
hari ni kot baru nak try baca novel tuh...kalo jln crita nya tak bes, aku frame kan jer novel tuh....hehehe...
tp kan, aku rasa novel ni memang bagus sebab ni novel islamik...so harus lah bagus n banyak pengajaran kan...

so skang nak gi baca novel ni...
okey! baibai.....