Followers

Menghitung Hari

Daisypath Wedding tickers

Friday, April 15, 2011

guillain barre syndrome (GBS)

korang pernah dengar tak satu penyakit bernama GBS? eh, bukan geng bas sekolah...tp it stand for gullain barre syndrome...
ape tu?? dulu aku pon tanya soalan yang sama...tak pernah dengar pon name penyakit tuh...aku mula mengoogle pasal penyakit ni pas En Shahrul kena..entri ni..
penyakit ni sangat rare...kebarangkaliannya hanyalah 1:100000...
seseorang yang mendapat penyakit ni berasa lemah anggota badan...terasa kebas di bahagian jari kaki dan tangan...dulu En.Shahrul sakit kepala n kena Asthma...sebab bacteria tu da serang sistem pernafasan...bakteria ni akan menyerang breathing muscles yang akan menyebabkan pesakit tak mampu bernafas sendiri...pastu dia akan buat semua automatic nerve sistem dalam badan pesakit dysfunction...so, pesakit akan jd lumpuh seluruh badan..

cara untuk diagnosis penyakit ni kalau tgk kt google, ada banyak cara...tapi masa En.Shahrul dlu aku ada tanya doc macam mana nak diagnosis n apa ubat nya...dia cakap juz ada 2 cara..
satu amik air tulang belakang (recommended) and lg satu nerve conduction study..tp kalau buat nerve conduction study tu susah n lambat sikit untuk dapat trace sebab ada 2 or 3 lagi penyakit yang symptoms nya hampir sama dengan GBS..then doc takut pihak hospital salah diagnose n salah bagi ubat..so cara yang ke 2 ni more risk than the 1st one...
korang jangan takut bila doc suggest untuk ambil air tulang belakang....


doc ambil air tulang belakang camni la...

yes, kita semua dah dimomok kan dengan risiko ambil air tulang belakang...ramai orang tak bagi...masa kat hospital hari tu pon ade yang tak bagi ambil...dia cakap banyak lagi cara lain untuk ubt sakit tuh...but they not a doc...pless jangan dengar cakap2 orang sekeliling..refer terus dengan speciallist....
sebenarnya risk untuk lumpuh lepas ambik spinal fluid tu hanya 1:10 jer...tu pon kalau doc tersalah cucuk..sakit2 belakang tu memang akan ada la..sama macam ibu bersalin yang ambil epidural...tu apa yang doc terangkan...
bila doc da ambil spinal fluid 2 baru diorang boleh trace bacteria jenis apa n ubat apa yang perlu bagi...after that pihak hospital akan bagi ubat untuk kuatkan paru2, etc...



pesakit akan bergantung sepenuhnye dengan mesin bantuan pernafasan..sebab muscle kat diafragme da dysfunction...

tempoh masa untuk recover adalah bergantung kepada kekuatan semangat seseorang pesakit tuh...
macam En shahrul, dia kena bulan 12 recover sepenuhnya bulan 1...bila pegi buat followup doc terkejut and cakap"shahrul awk hebat!" kat HKL pon sama..."awak memang hebat"...sebab ada yang memerlukan masa bertahun-tahun untuk sembuh...Alhamdulillah untuk En.Shahrul, Allah permudahkan segalanya...=)
hurmmm...apa lagi yer...kalau ada ape2 persoalan tentang penyakit ni tanya lah..mybe aku boleh tolong...=)
semua perkongsian ni adalah berdasarkan pengalaman,perbincangan dengan Doc dan googling jugak..harap dapat memberi sedikit manfaat kepada korang semua..
chill~~

4 comments:

  1. thanks for your info, berguna sangat coz masyarakat kita memang telah dimomokkan dengan mengatakan pengambilan air tulang belakang sgt berisiko utk dpt lumpuh atau penyakit2 lain. Tetapi ternyata itu salah, doc lebih tahukan, tetapi jika terjadi prkara yg x diingini, allah maha mengetahu segala-nya.

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum... saudari masih active ker?Sy ada pertanyaan berkenaan gbs.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam....sory sy busy lately...kalau nak tanya, plis email intanhidayah89@gmail.com

      Delete
  3. Simptom biasa-biasa aje seperti cirit birit, kebas-kebas, sengal-sengal dan semut-semut tetapi boleh menyebabkan kita lumpuh dan sehingga meragut nyawa.

    Takut kan?

    Guillain Barre Syndrome (GBS) adalah gangguan serius autoimun yang jarang berlaku.

    Saya ada menulis tentang penyakit GBS ni di blog dan cara rawatan yang mungkin boleh membantu. Insha Allah :)

    ReplyDelete