Followers

Menghitung Hari

Daisypath Wedding tickers

Friday, April 8, 2011

kalau nak pergi interview kita kena buat persediaan..=)

hye Assalamualaikum....
esok ada program Azam Kerja anjuran Jabatan Tenaga Kerja Raub...
so akan ada la interview terbuka bagi job seekers yang desprate macam aku niyh...haha...
tak tau company mana yang akan interview aku nanti, tak tau jugak position apa yang aku nak mohon nanti..tapi kita kena la prepare jugakkan...
dulu time aku belajar, aku ada belajar subject business communication & pernah la belajar pasal interview...siap ada mock interview lagi...apa yang aku tau, kalau nak pergi interview kena:

pakaian:

  • formal ( baju kurung/ kemeja n slack..kalau kerja bank boleh pakai kebaya...kena pakai kasut...bagi female kena pakai heels...)
  • pakaian should be plain n not to massy...
  • makeup sikit tp jangan tebal sangat...pakai la lipstik n blusher sikit...=) bagi berseri sikit...

persediaan dokumen:

  • segala dokumen kena lengkap...
  • seelok-eloknya susun dalam clear folder...nampak la macam kita ni bersedia sikit...
  • make sure cover folder tuh plain..jangan sesekali beli yang cover folder tu bergambar, espacially gambar katun..nampak sanagat korang tak matured...huhu

hari interview:

  • jangan sesekali korang datang lewat time interview...1st impression tuh penting...
  • confident level kena tinggi...cara nak buat kita rasa lebih confident adalah penampilan diri kita n persediaan yang kita da buat....kalau kita tak bersedia untuk interview for sure confident level kita akan jatuh merundum...
  • okeyh..lecturer aku ade pesan, bile sampai turn kita, ketuk pintu dulu sebelum masuk...then bagi salam...senyum...itu penting...jangan duduk dulu sebelum interviewer suruh duduk...
  • jawab segala soklan yang ditanya dengan penuh yakin...pastikan apa yang dijawab tuh menepati qualification n job description yang diiklan kan...faham tak?
  • cthnye kalau dalam iklan tuh dia nak orang yang boleh bekerja tanpa pengawasan, so make sure kalau dia tanya samaada kita boleh berkerja secara independence or tak, plis jawab boleh walaupun kita tak yakin...=p... lecturer aku ajar cam tuh...
  • lagi satu, sebelum confirm kita dapat kerja tuh jangan tanya pasal gaji...bila da confirm baru tanya gaji...=)
  • lg satu....jangan lupa buat sedikit research pasal company n jawatan yang kita pohon tuh...atleast kalau interviewer tu tanya kita tahu nak jawab..=)

ok...tu jer yang aku nak share hari ni....kalau ada orang-orang Raub,Lipis n Jerantut yang baca ni jom la kita sama-sama memeriahkan program AzamKerja di Dewan Jubli Perak Sultan Haji Ahmad Shah K.Lipis esok....

3 comments:

  1. eeehh.. awak.,. kite pun ade amek BICOM.
    leh tolong kita tak?? camne eh.. kite kan baru part 4.. n boleh tipu ke mase buat resume tu nanti?? Working Experience kan kena ade dalam resume kita?? camne tu yek??

    ReplyDelete