Followers

Menghitung Hari

Daisypath Wedding tickers

Wednesday, May 25, 2011

luahan rasa......

aku tak faham dengan cara orang yang lebih dewasa berfikir....especially parents...diaorang hanya nak yang terbaik dari anak2 tapi diaorang tak pernah cuba nak memahami anak...diaorang hanya tahu marah n membebel bila anak buat salah..tak pernah nak tanya, dengar  & faham masalah anak...bila anak bersuara, dikata melawan, bila anak diam, dikata pekak n bisu....serba salah...tak pernah ada yang betul...bila anak2 cuba nak mencapai impian dan cita2, dikata sombong, degil tak mendengar kata...habis macam mana? tak ada langsung semangat yang diberi kepada anak2 supaya mereka terus berusaha untuk berjaya....

anak2 dapat result kurang baik, di ejek2, di kutuk2, di marah, di bebel, dikata tak belajar sedangkan diaorang tak tahu si anak bersengkang mata belajar siang malam utk berjaya, cuma nasib belum menyebelahi...

bila anak2 dapat result baik, diam seribu bahasa,tak ada plak pujian utk anak....bila anak berasa bangga dengan kejayaan, dijuihkan mulut tanda mengejek...tp pernah ke fikir perasaan anak2????  anak2 ni tak nak mintak lebih, cukup lah buat mereka rasa dihargai....

anak2 mintak pendapat nak pilih course utk sambung study, dikata tak pandai....bila anak2 pilih bidang yang diminati, tak suka pulak...katanya course tu susah dapat kerja...ape ni??? anak2 confius dengan semua ni...pernah tahu??pernah fikir??

bila da habis study, nak cari kerja...tak bagi anak2 kerja jauh2...anak nak bekerja sendiri, tak bagi...dikata makan gaji lagi bagus...tak fikir ke cita2 seorang anak???

kenapa semua ni harus jadi? sebab kurang komunikasi dalam family...bila anak nak mengadu masalah, di kata menambahkan tekanan, bila anak nak bercerita tak mahu dengar..hurm...ade sesape ley jelaskan hal ni disini??
image from google


mungkin ada yang akan cakap, "kau belum ada anak,cuba bila dah ada anak nanti, kau akan faham perasaan seorang parents..."

mungkin betul, tp, parents pernah ke letak diri diaorang di tempat anak2????

aku bercakap berdasarkan pemerhatian dan pengalaman...dan ianya diinspirasikan dr cerita AKU TAK BODOH.....
p/s: ini rasa hati aku.....kalau salah tolong betulkan...

Day 5 – What makes you different from everyone else?

hye...
ape yang buat aku lain dr orang lain????
huhuhu...
i dont know la...
ape yang aku tau...
1. very high confident level...
aku py confident level memang tinggi...especially bab berfesyen...aku tak kesah langsung kalo orang nak pandang aku atas bawah ke hape...janji aku puas hati dengan diri aku...kalau buat something pon aku memang confident jer...yakin giler dengan ape yang aku buat...aku tak pernah rasa salah...hehehe...teruk giler perangai...aku ni jenis tak kesah ape yang aku nak buat...kalau aku nak pakai cntik, aku pakai jer even aku kua gi pasar malam jer...aku memang jenis macam tuh....
eh itu difference from others ke????hello cik nurul....orang lain pon ade cam kau tau...hehehe...

2.yang ni aku tanya my sayang, Shahrul....dia cakap aku lain dr yang lain sebab aku makan banyak tapinya tak berisi jugak badan nye....
hahaha...lain dr org lain yer?hahahaha
tp memang betol ape yang my sayang cakap kan tuh...aku makan banyak tapi tak jugak besar2...macam tuh jugak la badan nya...tak tau la kenapa....kalo orang tak kenal aku mesti cakap aku ni tak cukup makan....huhuhu...sadis....sebenarnya kadar metabolisme aku tinggi...sebab tuh la badan aku tak naik....

tuh jer la kot fact tentang aku yang aku rasa diri aku lain dari orang lain...huhu...
pape jer lah yang penting aku happy dengan diri aku sendiri....

 c u...daa~~

mari belajar buat apam polka dot

hye....
sebenarnye aku da lama da buat apam ni...tp tak update2 pon kat sini...
apam polka dot ni agak femes la skang ni....kalau kenduri jer, mesti orang nak tempah apam ni jadikan gift utk guest....sebab apam polka dot ni comey giler...

ni pic apam aku, first try....tak bape nak menjadi sangat sebab bahan tak cukup....

buruk jer....



meh nak kongsi resepi nya..

bahan-bahannya
  • 3 biji telur - dari peti sejuk (gred A
  • 275gm tepung gandum
  • 220gm gula halus
  • 150 ml susu segar @susu cair
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil overlatte
  • filling- blueberry@strawberry @ apa2 ikut suka kita
  • pewarna
cara-cara
  • masukkan semua bahan apam kedalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang
  • bahagikan kepada beberapa bahagian kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
  • masukkan setiap adunan bewarna kedalam piping bag
  • picitkan adunan kedalam mangku kertas (setengah sahaja)
  • letakkan filling secukupnya
  • picitkan lagi adunan sama @ lain warna sehingga hampir penuh
  • lastly, dot-dotkan dengan warna pilihan
  • kemudian kukus selama 10-15min @ sehingga masak.

senang jerkan nak buat apam niyh...
so ape lagi korang...cepat2 la cuba...hehe...

ok lah..
selamat mencuba...

Sunday, May 22, 2011

salam takziah....

assalamualaikum...

dalam dua hari ni banyak betul berita kematian yang aku terima...

semalam, pelakon veteran yang juga ibu kepada pelakon Faizal Husin iaitu Mahyon Ismail telah kembali ke rahmatullah...takziah buat Faizal Husin sekeluarga
Mahyon Ismail


keadaan rumah anak yatim madrasah al-taqwa,hulu langat...
 begitu juga dengan adik2 dari Rumah Anak Yatim Madrasah Al-Taqwa,Batu Empat Belas Hulu Langat Selangor. 16 orang maut akibat kejadian tanah runtuh semalam...
takziah buat kaum keluarga mangsa...
hari ini....

pagi tadi aku dapat  berita atok sedara aku telah dipanggil menghadap Illahi...beliau yang aku panggil Tok Njang meninggal dunia dalam tidur selepas subuh pagi tadi di rumah anaknya di kuantan...
lepas zohor tadi, beliau telah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Kg Bandar, Kechau, Kuala Lipis...
kitorang sekeluarga terkejut dengan berita ni sebab arwah tak sakit...malam td siap keluar makan kat tanjung lumpur....hurmmm...dah sampai seru....

balik rumah, aku online tetiba baca lak status kawan aku...atok dia pon telah pergi menghadap Illahi pagi tadi....takziah buat Nad sekeluarga....

daripadaNya kita datang & kepadaNya kita kembali...
semoga roh mereka yang telah pergi di cucuri rahmat....
akan tiba masanya kita dipanggil MenghadapNya...


 

selamat hari lahir...happy birthday!

ni pic lama...tahun 2008....miss this moment...

entri buat Shahrul Fikhri...my bestfren,my partner,my soul,my photographer,my driver, pendek kata he is mine...hehehe....

Selamat Hari Lahir yang ke 22....
Happy 22th Birthday....
selamat hari tua

i wish:
hubby akan sihat selalu
diberkati Allah
murah rezeki
panjang umur
berjaya dalam apa jua...

bie cinta kan hubby lebih dari hubby cintakan bie...
hubby lah penguat semangat bie, penguat jiwa bie...
hubby lah tulang belakang bie...
tanpa hubby, bie tak kan jadi sekuat ni....
semoga Allah berkati hubungan kita n dipanjang kan jodoh....
semoga hubungan ini akan berkekalan ke jinjang pelamin  n bahagia hingga ke akhirnya...

sekali lagi....
SELAMAT HARI LAHIR YANG KE 22 BUAT CINTA HATI...MUHAMMAD SHAHRUL FIKHRI...

IKHLAS DARI: CIK NURUL....

Saturday, May 21, 2011

zoo negara

aku baru pulang dr berjalan2...
makan angin konon...
kat ne?
zoo negara....
hahaha....
first time kot gi sane...
perghhh,...
tak macam jakun lak kan...
haha....
ok lah...
mlm sket aku hapdate wit photo...
nak rest dlu...
ponat den...heeeeeee...
daaaa~

Friday, May 20, 2011

Day 4 – Your favorite photo of your best friend

hye2....
hari ni aku nak share dengan korang pic kawan2 aku yang paling aku suke...tapi for sure la kn ade muka aku...hahaha...
geng aku ni jenis yang tak ley nampak camera...terus posing....
huhuhu
banyak pic ni tunjuk kt korang ni...hehehe...harap korang tabah bila tengok ek...kalo rasa sakit mata, baik stop tgk n close tab trus...huhuu...

aku suka pic ni...ni pic kat dataran shah alam...yang dekat dengan masjid tuh...huhu...kitorang gi bukak puasa kat situh...hehe...da kenyang mula la....bergambar jer kerja nya....tp ni la hasil selftimer terbaik...juz sandarkan hp kat kasut jer kot...huhuhu....ni la antara kengan terindah bersam diorang...my besties since diploma...=)

ni pic time photoshoot kt infrascience tech....suka pic ni...nampak bersahaja...kawan2 baik aku ni sume pandai posing...aku suka gile wat photoshoot dengan diorang...Shahrul pon tak susah nak suh diorang posing...diorang memang da pandai...hehehe...teringat lak kenangan kat jengka...huhu...
dalam pic ni, baju korporat kitorang nampak cam feat jer kat badan, tp in reallity besar giler cam baju pinjam...huhu...

actually banyak lagi pic yang nk share, tp takut korang saket mata lak tgk balik2 ade muka aku...huhu...
tunggu for tomorrow py challenge plak ek...hehe
daaa~~~

Thursday, May 19, 2011

Day 3 – Your idea of the perfect first date

hye..day 3 utk cabaran 30 hari berblogging....

perfect first date?

hurmmm....aku ni jenis yang simple jer...so, aku pon tak tahu macam mane perfect first date tuh....
bagi aku first date tu akan cukup perfect kalau pasangan tu rasa selasa keluar bersama kita...kawan aku cakap first date biar gi tengok wayang, so tak perlu pikir banyak ape yang perlu di bual kan sepanjang bersama...bagi aku plak, kalau keluar makan pon ok...

aaaa.....
aku menci wat topic niy...sb aku tak tahu...no idea...hukhuk....

juz nak bg tips:
kalo korang nak kua date, imej perlu di jaga...sb first impression tu adelah penting...juzt simple n be urself...
pastu, kalo boy...be more gentle...mst gurlfren suker giler...
1 more thing, jgn mengada2 first date lg da nak pegang2 sane sini...babab kang! huhuhu... =P

ok lah..tuh jer pendapat aku pasal first date niyh....

adoi...nak jugak tempek muka kt sini....heee....edit by shahrul fikhri...

Wednesday, May 18, 2011

Day 2: favorite movie

ni favorite muvie aku...
aku hafal dialog filem ni...huhuhu

filem ni bagus...banyak nasihat pasal berbudi bahasa...contohnya scene kt studio jln ampas tuh...time dorang tegur jaga sikh tuh...
pastuh ada pasal hidup berjiran....pendek kata mmg banyak msg r citer niyh...
aku sure korang sume mesti da banyak kali tengok cerita niyh kan...
mmg bess giler la...huhu....
filem skang ni aku just tgk skali jer...tuh pon jarang sekali tengok....tak bes.....

Monday, May 16, 2011

2 entri terbaru aku hilang lepas blogspot undermaintenance hari tu....

lepas hilang entri aku tu, terus aku tak de mood nak hapdate blog...walaopon perlu di hapdate...ye la kan..blog picisan mcm aku ni...trafic pon tak bape nak jammed...harus la hapdate everyday kan...baru la ade trafic naik...huhu...
cabaran 30 hr aku terhenti jugak kerana entri utk day 2 & day 3 hilang di bawa arus....
hari ni nak share pic yang telah di edit oleh my sayang...shahrul...
kisahnye td keluar dengan dia..konon nye nak bg DSLR kt dia, sb dia nk pakai esok...so alang2 tuh marilah kiter ber'shooting'...
disebabkan cuaca kurang baik n aku bawak model kenet 2, so sempat shoot kt 1 location jer...jom tengok ni...

location: kg tjg lipis
model: cik nurul & nur aklimaz
photo by: shahrul
edit by: shahrul
 shot ni susah nak buat....dak kenet ni asyik dok gelak jer...tak tau la nape...muka aku ni kelakar gamaknye...last2 suh die pandang dahi aku...tu pon gelak jugak...adehhh....

 aku suka dia pose time ni...cam ayu dalam cite bujang lapok...hehehe....railway...its very nostalgic for me...jalan ni la yang aku lalu setiap kali nak gi bandar time kecik2 dulu....

 saya da berani jalan kat railway...!!!! time kecik2 dlu mesti berdukung dgn arwah wan kalo jalan kt sini...sebab aku takut keretapi....huhu...

credit to : shahrulfikhri....=)

sebelum lupa....SELAMAT HARI GURU BUAT SEMUA YANG BERGELAR GURU...=)

Tuesday, May 10, 2011

Day 1: Your Favorite Song

ni entri first utk cabaran 30 hari berbloging....ptg2 bru kua entri nih...hehehe...

favorite song aku?
hurmmm ape ek....aku minat banyak lagu...ikut tema la...sebab lagu biasanya mewakili perasaan kite kan...
aku suka sangat lagu BILA DIRI DISAYANGI...
hurmmm, lagu ukays kot....best sgt lagu tuh....ada unsur2 ketuhanan sket...

cuba hayati lirik lagu niyh....
nk ltk video tenet slow lak nk upload...so lirik jer lah yang termampu aku bg...hehehe

BILA DIRI DISAYANGI-U'KAYS....

Terdengar bisikan mesra
Kalimah keramat bermentara
Bermulanya siang berakhir malam ku
Tak akan ku jemu menyebut namamu

Tiada batasan waktu
Tiada tempat mu tertentu
Di gunung di lembah, di darat, di air
Siapa pun hamba, keikhlasan doa, keagungan
Kasih merubah takdir

( korus )
Bila ku sedari diri disayangi
Langkah kaki ini semakin berani
Bila terkeliru ku ucap namamu, terasa diriku
Kembali dipandu

Engkau pertama, tiada akhirnya
Aku dalam kegelapan engkaulah cahaya
Izinkahlah aku menumpang di sini
Di bawah naungan kasih dan sayang mu
Ku berserah diri 

ade banyak lagi lagu yang aku minat.....
lagu2 Anuar Zain semua aku suka...pastuh, lagu rock zaman2 80's n 90's pon suka jugak...lagu band spider & exist...siap hafal lagi lagu2 tuh...hehehe...lagi satu, aku suka lagu OAG- slumber, biru, akustatik...semua bes....=D
len kali aku upload video jer lah ek...

Monday, May 9, 2011

cabaran 30 hari berblogging

hye!
tengok aku baru jer nak buat bende ni..padahal org lain da berzaman da buat...sangatlah ketinggalan zaman....
hehehe....
aku sebenarnya da lama nak buat cabaran ni...tapi malas nak mencari...so hari ni terlebih rajin untuk mengoogle pasal ni...
then jumpa la blog ni....(klik sini) macam berminat jer kn nak join....
so mulai esok aku akan memulakan cabaran 30 hari ni....=) wish me luck k...
ni la cabarannya....

Day 1 – Your favorite song
Day 2 – Your favorite movie
Day 3 – Your idea of the perfect first date
Day 4 – Your favorite photo of your best friend
Day 5 – What makes you different from everyone else?
Day 6 – A song to match your mood
Day 7 – A photo of an animal you’d love to keep as a pet
Day 8 – Your dream wedding
Day 9 – A photo of the item you last purchased
Day 10 – A photo of your favorite place to eat
Day 11 – A photo of your favorite memory
Day 12 – Your current relationship, if single discuss how single life is
Day 13 – A photo of your favorite band or artist
Day 14 – A TV show you’re currently addicted to
Day 15 – Something you don’t leave the house without
Day 16 – Short term goals for this month and why
Day 17 – How you hope your future will be like
Day 18 – 5 things that irritate ME about opposite/same sex
Day 19 – A photo of something you want to do before you die
Day 20 – The meaning behind your blog name
Day 21 – A photo of something that makes you happy
Day 22 – A letter to someone who has hurt you recently
Day 23 – 15 facts about you
Day 24 – A photo of something that means a lot to you
Day 25 – Who are you?
Day 26 – A photo of somewhere you want to go
Day 27 – What kind of person attracts you?
Day 28 – In this past month, what have you learned?
Day 29 – Something you could never tired of doing
Day 30 – A photo of yourself today + 3 good things that have happened in the past 30 days

Saturday, May 7, 2011

we love candid...kau ada???

hehe...title tak ble bla!
tp candid itu cantik...aku suka pic candid, nampak natural jer...comey....tak pecaya? tgk niyh.....

tengok ni semuanya candid...tp cantik...bkn bercakap pasal model nye sebab semua da tahu modelnya memang cantik...hahaha...perasan! pic ni memang cantik dan berseni...
ni time photoshoot with baju korporat busines society....=)

tarikh: 31/03/2010
tempat: Dewan Kuliah At-Tabari
model: NAD,NURUL,NITA &FARA