Followers

Menghitung Hari

Daisypath Wedding tickers

Wednesday, May 25, 2011

luahan rasa......

aku tak faham dengan cara orang yang lebih dewasa berfikir....especially parents...diaorang hanya nak yang terbaik dari anak2 tapi diaorang tak pernah cuba nak memahami anak...diaorang hanya tahu marah n membebel bila anak buat salah..tak pernah nak tanya, dengar  & faham masalah anak...bila anak bersuara, dikata melawan, bila anak diam, dikata pekak n bisu....serba salah...tak pernah ada yang betul...bila anak2 cuba nak mencapai impian dan cita2, dikata sombong, degil tak mendengar kata...habis macam mana? tak ada langsung semangat yang diberi kepada anak2 supaya mereka terus berusaha untuk berjaya....

anak2 dapat result kurang baik, di ejek2, di kutuk2, di marah, di bebel, dikata tak belajar sedangkan diaorang tak tahu si anak bersengkang mata belajar siang malam utk berjaya, cuma nasib belum menyebelahi...

bila anak2 dapat result baik, diam seribu bahasa,tak ada plak pujian utk anak....bila anak berasa bangga dengan kejayaan, dijuihkan mulut tanda mengejek...tp pernah ke fikir perasaan anak2????  anak2 ni tak nak mintak lebih, cukup lah buat mereka rasa dihargai....

anak2 mintak pendapat nak pilih course utk sambung study, dikata tak pandai....bila anak2 pilih bidang yang diminati, tak suka pulak...katanya course tu susah dapat kerja...ape ni??? anak2 confius dengan semua ni...pernah tahu??pernah fikir??

bila da habis study, nak cari kerja...tak bagi anak2 kerja jauh2...anak nak bekerja sendiri, tak bagi...dikata makan gaji lagi bagus...tak fikir ke cita2 seorang anak???

kenapa semua ni harus jadi? sebab kurang komunikasi dalam family...bila anak nak mengadu masalah, di kata menambahkan tekanan, bila anak nak bercerita tak mahu dengar..hurm...ade sesape ley jelaskan hal ni disini??
image from google


mungkin ada yang akan cakap, "kau belum ada anak,cuba bila dah ada anak nanti, kau akan faham perasaan seorang parents..."

mungkin betul, tp, parents pernah ke letak diri diaorang di tempat anak2????

aku bercakap berdasarkan pemerhatian dan pengalaman...dan ianya diinspirasikan dr cerita AKU TAK BODOH.....
p/s: ini rasa hati aku.....kalau salah tolong betulkan...

No comments:

Post a Comment