Followers

Menghitung Hari

Daisypath Wedding tickers

Wednesday, July 13, 2011

kahwin oh kahwin.........

assalamualaikum....
fuuhhhhh....da bersawang da blog aku ni....bizi sangat sampai langsung xde masa nak hapdate blog picisan aku ni...
huhuhu
sekarang ni aku online kat gerai En. Cayang aku, Shahrul....sambil tengok dia layan customer aku pon menghapdate la blog ni...actually banyak lagi keje yang aku nak kene buat....proposal aku banyak giler lagi yang x siap...tapi x pe a curi masa blogging jap...
tadi aku chat dengan follower aku, sis Libra Nur...actually baru jer kenal dengan dia...dia kata dia suka baca blog picisan aku ni...wah terharu beb...haha...thanks alot...
td time chat borak sal kawin....so  hari ni aku nak bagi pendapat aku pasal kawin...
actually sekarang ni ak tengok makin ramai remaja yang kawin awal...so far da 2 orang kawan aku yang da kawin time study n umur 22tahun da ada anak...perghhh....macam rasa nak kawin sekarang jugak sebab jeles tengok diorang...
kawan sekerja aku, umur baru 21, da kawin jugak..and ada kawan2 dia yang da ade anak 2 da...itu memang kawin lepas spm tu....!
kenapa diorang kawin awal? best ke?
banyak faktor yang  menyebabkan diorang ni kawin awal....
antaranye diorang duduk jauh dari family seperti luar negara, so ada baiknye mereka kawin... atleast ada yang boleh jaga mereka...betul x?
mungkin nak elakkan dari buat maksiat...lebih baik ada hubungan yang halal dari buat dosa...so dapat la kurangkan kes pembuangan bayi...;)
mungkin si boy nak kena bekerja jauh, takut si gurl di sambar orang lain ketika berjauhan, so ikat la dulu kan...itu pon faktor jugak kenapa kawin awal...
kalau yang lepas spm terus kawin tu, mungkin mereka da x berminat nak belajar... n ada orang masuk meminang...kawin jer la..nak tunggu apa lg kan.... tp kebiasaan nye yang macam tu adalah gadis2 kampung....


tapi bagi yang mementingkan pelajaran dan kerjaya pasti akan menganggap kawin awal tu susah...betul...kawin awal pun ada buruknya...
yela, masing2 muda kan...masih kurang matang...tu yang ada kawin baru 3 bulan da turun naik court...
risiko untuk pasangan berlaku curang pon agak tinggi...ye la, muda dan belum puas enjoy....sedangkan yang da tua pon curang apatah lagi bebudak muda....
kalau tak matang memang banyak akan timbul masalah....
kalau same2 study, lgi banyak masalah....bukan je dari segi komitmen, dari segi kewangan pon problem..pastu kalau kawin awal ni kurang bebas sket la...especially utk gurl...kalau husband x bagi keluar dengan kawan2, memang x boley la keluar...nk hang out dengan kawan2 pon susah...kawan2 pon tak kan nak ajak kita keluar malam kan...so, kita akan rasa terpinggir dari kawan2 yang belum kawin....kawan2 duk happy2 kita da duk berulit dengan husband n anak2...kan x best....

huhuhu...panjang pulak aku membebel....
tak salah kalau nak kawin awal...aku pon kalau boleh nak kawin awal tapi semua nya bergantung pd jodoh...kalau jodoh sampai awal, awal la kawin nye....
kalau matang dalam membuat keputusan n dapat bagi komitment terhadap rumahtangga, memang tak akan ada masalah untuk kawin awal...terserah pada diri sendiri dan pasangan...
wallahualam......