Followers

Menghitung Hari

Daisypath Wedding tickers

Wednesday, February 29, 2012

Ada Dara Lagi ke Tidak?????

Assalamualaikum....hye semua...=)
di malam-malam buta ni, aku nak cerita pasal DARA!
kenapa??
entah lah...sejak akhir-akhir ni aku banyak search pasal perawan or Dara...
and aku dapat tau banyak fakta pasal dara...

Fakta:
1. tak semua wanita dilahirkan dengan dara!
2. dara boleh hilang bukan hanya di sebabkan oleh hubungan seks
3. ketebalan selaput dara adalah berbeza-beza bagi setiap wanita
4. tak keluar darah ketika malam pertama tak semestinya wanita itu sudah tiada dara

then aku ade jugak jumpe cara untuk mengembalikan dara

1. pembedahan
kaedah pembedahan ni biasanya di galakkan untuk orang yang telah hilang dara akibat bersukan atau kemalangan seperti terjatuh. Ada ulama yang mengatakan haram dilakukan bagi wanita yang telah kehilangan dara akibat dari persetubuhan. Wallahualam.

2. Produk D'vergin
D'Vergin merupakan penawar memulihkan dara untuk mereka yang amat memerlukannya. Dengan mengamalkan selama 30 hari di titikan kedalam alat sulit wanita, selaput dara akan kembali seperti semula. Namun tidaklah seperti asal.Apa yang nyata apabila melakukan persetubuhan akan mengallirkan darah dara semula. Produk ini hanya boleh digunakan oleh mereka yang bermasalah hilang dara akibat persetubuhan. Tidak boleh bagi mereka yang telah melahirkan anak untuk menggunakan produk ini bagi mengembalikan selaput dara.telah diuji dan telah berkesan hampir semua mereka yang menggunakannya.
Produk ini tidak mengandungi bahan merbahaya seperti kemikal. Dihasilkan dari tapisan beberapa jenis herba terpilih antaranya daun sireh, alovera, pohon renek, pati buah pinang, gambir serawak dan garam gunung. Ianya disuling sehalus-halusnya untuk mendapatkan pati terbaik dan jernih.Tidak merbahaya jika terminum. Jaminan kesihatan..
produk ni harganya memang agak mahal la kan... Tapi barbaloi....=)

ok lah...tu jer yang aku nak share kat sini hari ni....
hope bileh bagi sedikit info kat korang semua...=)

Tuesday, February 28, 2012

Voucher Buku 1 Malaysia...

hye Assalamualaikum....
awak-awak semua sihat tak? da makan? hehe..aku belom makan lagi nyh...^__^v
ok...sebagai student warganegara Malaysia, aku sememangnya wajib dapat voucher buku 1 malaysia yg semua student IPTA/IPTS/ Matrikulasi/ form 6 dapat...=)
so, weekend baru ni, aku telah menghabiskan sebanyak bersamaan dengan 2 keping voucher. seronok aku bershopping novel, alat tulis and segala keperluan study...aku just spend 2 keping voucher untuk beli buku teks...memang tak cukup tapi membantu la sebab buku teks aku agak mahal...maklum la publisher from oversea kan...huhu...
tengok dalam bakul tuh...it worth RM100.00 ok!

hehehe...novel tuh tak de kaitan dengan course yg saya amik yer...saje nk buat bahan bacaan..da lama tak beli novel...huhuhu...

terima kasih sangat2 kepada kerajaan sebab bagi voucher buku tu...at least ia dapat meringankan beban kami student baru yang masih belum dapat duit tajaan...
serius, dlu sebelum aku dapat tawaran sambung belajar, aku mmg jeles giler kat adik aku sebab dia dapat voucher buku...dia siap offer kat aku lagi voucher die sebab mase dapat voucher tu dia da habis beli semua buku...kan student UiTM dapat voucher tu time da tengah sem n da nak final...=___=
sekarang aku memang rasa yang voucher tu sebenarnya tak cukup..ada lagi 3 buku teks yang aku kena beli sepenuhnya pakai duit aku! waaaaaa.....habis la duit aku...huhuhu...
tak pe intan...buku=ilmu...nak first class degree kena la beli buku teks, baca dari kulit ke kulit, study rajin2, project buat elok2...yeee.........
hehehe...peringatan utk diri sendiri tuh...hehehe....

ok lah..
next time aku tulis lagi...
till then~~ daaaaa~~~~

Thursday, February 23, 2012

Kawan vs Teman

Assalamualaikum...hye semua!
hehe...da lame da aku tak buat entry kan...almaklumlah sibuk sangat duk kat obesee ni...obesee la sgt kan...ahaks...
ok...topic for today is................kawan vs teman...
ape itu kawan? siapa pula teman? beza ke?
owh..beza tu..dari ejaan pon da tahu beza kan...hikhikhik.....
bezanya adalah dari segi hubungan tu sendiri...relationship antara 'kau' dan 'dia'...
kawan ni biasanya biasa-biasa jer...kawan sekelas, kawan sekuliah...kau tahu nama dia, dia tahu nama kau..kalau jumpa just say hye, bye, hallo...borak bila perlu...then itu namanya kawan...
tapi kalau teman....dia adalah sebahagian dari kau...biasanya hubungan kita dengan teman ni jauh lebih rapat...berkongsi masalah..kau susah dia tolong, dia susah kau tolong...dia senang, dia tak lupa kau...kau senang kau tak lupa dia...tak semestinya perlu buat apa saja bersama..tp saling memahami...itu barulah teman sejati...=)
biasanya 'teman' akan menjadi masalah bila kite ke suatu tempat yang baru...sekolah baru, university baru...semestinya kita kena mencari rakan yang baru kan...kalau dah ada kawan lama yang dapat sambung sama2, tak de jadi masalah la...tp kalau kita sorg2...ermmm....
macam mana kita nak cari kawan yang betol2 boleh faham kita? susah sebenarnya...
ok, nak kongsi sket dengan korang ek....
aku ni jenis tak pandai nak mencari kawan...so mase mula2 buat diploma kat UiTM, aku hanya kenal kawan2 sekolah aku yang berlainan course dangan aku dan rumate aku yang jugak lain course..that means, memula kls tuh aku memang tak ada kawan langsung...nasib baik la jumpa Nad and Pay yang peramah tegur aku...the Yaa yang aku knl mase PPP...pastu jumpa Ika yang datang cari aku kat bilik! dalam masa seminggu je dah ada geng da...tapi geng yang kita jumpa memula tu tak semestinya sekepala dgn kita kan...ada jgk yang da masuk sem 5 tetibe bergaduh and berpecah....
alhamdulillah, aku n geng aku : nad, nita, pay, yaa, ayun, ika n farah still lagi bersama sampai sekarang n kami da berteman almost 4 years +- r... =)

sekarang aku kat tempat baru...for sure da jauh dari mereka ber7...so, aku kena cari teman baru...agak susah la kan bagi aku yang tak pandai nak mencari kawan ni...tp so far Alhamdulillah..aku memang ada ramai kawan...
teman??? ada tapi belum begitu rapat...mungkin 1 day if we all stay together...macam aku dengan rumate part 1 diploma dlu...kami rapat sebab kami sebilik..dalam masa seminggu je kami da mesra...sebab selepas balik orentasi n sebelum tido, kami akan berbual and melepaskan rasa tak puas hati kami kat OC..haha...pastu buat kerja jahat...sape keluar semula dr bilik, kami kunci kat luar...mase tu bebudak lagi kan..umur baru 18 tahun...so, dari situ la kami rapat...
pe tah aku da merepek ni.......ermmm tu lah serba sedikit pasal kawan...sebenarnya, aku just nak kongsi cerita pasal friendship je....huhuh
aku da tak tahu ape aku taip ni...so better aku stop sbelum aku merapu lebih lagi....
ok lah yer....
see you at the next entry....=)
daa~~

Monday, February 13, 2012

New Environment, New People, New Culture, and Everything is New.....

Assallamualaikum...
hye guys...how are u? =)
ok..today tetibe rasa nak buat entry in English...sory yer if ade grammar mistake...baru lagi ni...huhuhu

today, 13th Feb 2012..was my first class for BSc Hons Business Information Technology with International Business...it was a great day for me...early in a morning, all news students has a meeting with dean,faculty of computer science and information technology....there are some input that i get from the meeting..this course was not easy as we all thought..we must realize that Bachelor from oversea university is not like bachelor in local university. the challenge quiet tough. so, as ex student from UiTM, i must take it as advantage for me to be more understand in class...**pekebende la aku merepek ni*** +___+

da la..malas la cakap omputih...huhu..lain kali jer la..merepek tah ape2 da...ermmm
hari tu ade induction 2 hari...ok jer la induction nye tuh...lebih kurang macam time diploma kt UiTM jugak la...ade taklimat, then di waktu2 senggang, kakak2 and abg2 fasi dok ajak main (yakin jer sume fasi tuh kakak and abg, x sedar ko tuh da tua)...best la dok main2...da lama tak main game kan..huhu...yang best nye induction kt sini sebab sekejap and tak de la rush mcm dlu2...semuanya santai2 jer...maybe sebab kitorang punya intake tak ramai kot..so senang nak handle...=)

environment kat sini?
as a budak kampung, tak di nafikan la aku cam rasa susah sikit untuk adapt dgn environment kat sini...tp so far ok jer...nak pi kelas kena naik cab..nk jalan kaki boleh jer, tp tak de kawan...aku kan budak kampung, so jalan kaki stakat 1 km tu no hal jer...kalau ade geng aku memang jalan kaki jer..jimat duit cab...x pe, next sem nt ajak kawan2 cari rumah sewa yang dekat sikit dengan campus...eh, kat sini panggil kolej...tak panggil campus...huhuhu...

culture kat sini?
ermmm...biasa jer kot..student culture...tapi biasa la, kat sini punya peraturan tak de la cam kat UiTM kan...boleh jer kalau pegi klas pkai baju lengan pendek, seksi2 bagai...tapi NO JEANS!...huhuhu....pastu kat hostel ade kad keluar masuk utk balik hari/ bermalam...so, everytime keluar dari hostel even pegi makan kat kedai tepi jalan tu pon kene record tau! nak balik kampung pon kena ade sign warden, 2/3 hari sebelum balik! pergh...tak macam hostel time skolah2 dlu ke....huhuhu...aku ni lak da terbiasa kua mengejut, balik kg mengejut, so memang cam kekok sikit la kan dengan peraturan tuh....memang tekad, next sem aku nak duk luar...sewa hostel lagi mahal dari sewa rumah kat luar ok!....

kawan-kawan cam ne?
stakat ni tak de lagi jumpe ramai2 kawan...stakat kawan2 kls, housemate, jiran sblh rumah de la...they all sume ok...housemate n jiran kebanyakannye muda-muda dari aku...so, aku yang tua ni dippanggil 'akak'....tp tak kesah la...da sah2 diorang jauh lagi muda dari aku kan...=) diorang semua baik...hormat orang...ok la kirenye...^__^

stakat ini dulu laporan dari Coventry University, UK....=) hehehehehehehe

ok la, len kali aku update lagi...daaaa~~~~

Monday, February 6, 2012

Rezeki Vs Challenge

Assalamualaikum...
da lama aku tak buat entry kan...bukan tak nak update, tapi sibuk sangat...
sibuk buat ape?
ermm...ni ha nak tunjuk ni....

klik pada gambar untuk pembesaran yang sihat ye...=)

aku dapat offer KPTM....BSc(Hons) Business Information Technology with International Business 3+0 Collaboration With Coventry University, UK....full sposored by MARA....^___^
actually aku tak mohon pon bende ni...ade orang yang tolong, so alhamdulillah mungkin ni rezeki aku...
aku dapat tahu yang aku dapat offer ni adalah selasa last week, 31/1/2012...and tarikh lapor diri adalah pada hari rabu ni,8/2/2012...in just 1 week i need to prepare everything....penat + serabut + tension = sewel...hahahaha...
alhamdulillah, hari ni da siap almost 80% preparation...tinggal packing sikit2 lagi and esok buat medical check up...
ermmm...tak lama lagi bermula la semula perjalanan hidup aku sebagai seorang student...hidup bersama buku-buku, makan dengan assignment, dating dengan kelas...-___-
tapi itu adalah cabaran untuk aku...hanya perlukan masa 3 tahun jer lagi utk aku menggenggam ijazah...bukan Bachelor In Business Administration (BBA) tetapi BACHELOR IN SCIENCE!
aku perlu kuat untuk berjaya mendapatkan Ijazah Berkembar dari Coventry University,UK...bukan Ulu Klang atau Ulu Kinta apatah lagi Ulu Kechau...TETAPI United Kingdom!
apa pon yang terjadi, aku perlu berusaha untuk mendapatkan result yang cemerlang..=)
aku bertekad untuk menyahut cabaran ini...dan semoga aku berjaya...

kawan-kawan doakan kejayaan aku yer...^___^v

anak cina sesat.... ::tak sah kalau tak tepek muka kat sini::
thats all for today...next time i'll update again...see u later...=)