Followers

Menghitung Hari

Daisypath Wedding tickers

Thursday, February 23, 2012

Kawan vs Teman

Assalamualaikum...hye semua!
hehe...da lame da aku tak buat entry kan...almaklumlah sibuk sangat duk kat obesee ni...obesee la sgt kan...ahaks...
ok...topic for today is................kawan vs teman...
ape itu kawan? siapa pula teman? beza ke?
owh..beza tu..dari ejaan pon da tahu beza kan...hikhikhik.....
bezanya adalah dari segi hubungan tu sendiri...relationship antara 'kau' dan 'dia'...
kawan ni biasanya biasa-biasa jer...kawan sekelas, kawan sekuliah...kau tahu nama dia, dia tahu nama kau..kalau jumpa just say hye, bye, hallo...borak bila perlu...then itu namanya kawan...
tapi kalau teman....dia adalah sebahagian dari kau...biasanya hubungan kita dengan teman ni jauh lebih rapat...berkongsi masalah..kau susah dia tolong, dia susah kau tolong...dia senang, dia tak lupa kau...kau senang kau tak lupa dia...tak semestinya perlu buat apa saja bersama..tp saling memahami...itu barulah teman sejati...=)
biasanya 'teman' akan menjadi masalah bila kite ke suatu tempat yang baru...sekolah baru, university baru...semestinya kita kena mencari rakan yang baru kan...kalau dah ada kawan lama yang dapat sambung sama2, tak de jadi masalah la...tp kalau kita sorg2...ermmm....
macam mana kita nak cari kawan yang betol2 boleh faham kita? susah sebenarnya...
ok, nak kongsi sket dengan korang ek....
aku ni jenis tak pandai nak mencari kawan...so mase mula2 buat diploma kat UiTM, aku hanya kenal kawan2 sekolah aku yang berlainan course dangan aku dan rumate aku yang jugak lain course..that means, memula kls tuh aku memang tak ada kawan langsung...nasib baik la jumpa Nad and Pay yang peramah tegur aku...the Yaa yang aku knl mase PPP...pastu jumpa Ika yang datang cari aku kat bilik! dalam masa seminggu je dah ada geng da...tapi geng yang kita jumpa memula tu tak semestinya sekepala dgn kita kan...ada jgk yang da masuk sem 5 tetibe bergaduh and berpecah....
alhamdulillah, aku n geng aku : nad, nita, pay, yaa, ayun, ika n farah still lagi bersama sampai sekarang n kami da berteman almost 4 years +- r... =)

sekarang aku kat tempat baru...for sure da jauh dari mereka ber7...so, aku kena cari teman baru...agak susah la kan bagi aku yang tak pandai nak mencari kawan ni...tp so far Alhamdulillah..aku memang ada ramai kawan...
teman??? ada tapi belum begitu rapat...mungkin 1 day if we all stay together...macam aku dengan rumate part 1 diploma dlu...kami rapat sebab kami sebilik..dalam masa seminggu je kami da mesra...sebab selepas balik orentasi n sebelum tido, kami akan berbual and melepaskan rasa tak puas hati kami kat OC..haha...pastu buat kerja jahat...sape keluar semula dr bilik, kami kunci kat luar...mase tu bebudak lagi kan..umur baru 18 tahun...so, dari situ la kami rapat...
pe tah aku da merepek ni.......ermmm tu lah serba sedikit pasal kawan...sebenarnya, aku just nak kongsi cerita pasal friendship je....huhuh
aku da tak tahu ape aku taip ni...so better aku stop sbelum aku merapu lebih lagi....
ok lah yer....
see you at the next entry....=)
daa~~

No comments:

Post a Comment