Followers

Menghitung Hari

Daisypath Wedding tickers

Saturday, December 21, 2013

Hari-Hari Terakhir sebagai Pelajar Undergraduate...

Assalamualaikum...

terlalu pantas masa berlalu....terlalu cepat jam berpusing...
pejam celik pejam celik, da hampir 2 tahun aku kat sini...
dan, hanya tinggal beberapa hari je lagi sebelum tamat belajar...
yes! it is still not officially, but it consider as end because no more classes and assignment after this...

counting down, i still have 6 days here...

rasa sedih nak berpisah dengan kawan-kawan...
lepas ni semua akan bawak haluan masing-masing...
mungkin lepas ni ada yang akan kahwin, sambung master, kerja, or menganggur...
bila semua da ada komitmen masing-masing, da makin susah la ni hang out..
yg duduk area KL, Selangor boleh la...
tp kalau stay jauh, memang susah la nk together2...

after this no more lunch kat apek,
Tak de dah gi tengok wayang kt 1Shamelin,
no more dinner kt Esso
naik LRT, pergi TS...
beli makan kt belakang LRT
lepak downtown....
i'll missing all of it...

benda paling gila yang aku pernah buat dalam masa 2 tahun ni
KL-Melaka-KL-Genting dalam masa 16 jam....
tu je la kot...

banyak memory sepanjang 2 tahun dekat sini....
semua pengalaman tu membuatkan aku lebih mengenali dunia...kenal manusia...
buat aku lebih matang...
persahabatan yang tak mungkin akan aku lupa...

classmates~

we're buddies

ni gambar exclusive...
belum pernah diupload kemana-mana laman social (ig,fb,tweet,wechat etc)

our first classmates yang kawin, walaupun aku dlu yang enggaged!

our last picnic at Hutan Lipur Sg Kanching

we're photogedikss

muka orang lepas present fyp
Good Luck for finals and future my friends..
semoga persahabatan yang terbina ni akan kekal sampai bila-bila..
terima kasih atas segalanya...
luv u all so much!
till we meet again~

Monday, December 9, 2013

Birthday Edition: Si Juara Typo

Assalamualaikum..

dalam ramai kawan-kawan aku, ada sorg member ni selalu gopoh bila type msg/wassap/komen fb/wechat n macam2 lagi lah....
dia selalu typo...then bila dia sedar dia typo, mst dia ckp 'kbai.'
dia jugak la yg bawak virus typo kat dak2 kelas aku...
punya la kritikal typo dia, sampai gelak pon typo..."kuikuikuimui"
bukan stakat typo time menaip je...cakap pon selalu tersasul...
ada sekali tu dia nak cakap "aku tak belok kiri' tp dia g cakap "aku tak belok kire" ...
ni bukan type tau...dia cakap..pon salah...ish3...
kitorang selalu saling membahan antara 1 sama lain...
dia typo aku ejek...aku typo dia ejek....
dan selalunya itu la yg membuatkan kitorang ketawa besar...
=D =D

nama si juara typo ni adalah : Muhammad Nur Affan Din bin Mansor....ye dok?? haha..ye kot...

today is his birthday! 
9.12.89-9.12.13

ni pic zaman muda =P


happy born day buddies....semoga dipanjang kan usia, di murahkan rezeki dan berjaya dalam apa jua bidang yg di ceburi....
semoga cepat dapat jodoh dan cepat kawin...da layak jadi bapak org da...=P
peace! ^.^

*berkali2 check entry ni supaya xde typo....

Friday, November 29, 2013

All About Final Year Project

Assalamualaikum

fuhhh..............sebulan tak bukak blog...perghh..bersawang da blok aku ni...
ermm...ni semua sebab aku busy dengan final year project (fyp)...
Ya Allah...fyp sangat mencabar kesabaran dan perlukan kekuatan fizikal dan mental...
huhuhu
seriusly...
sebabnya, fyp kolej aku ni boleh pilih nak buat research or system...
tp...even buat research pon, student perlu ada product contohnya system atau website atau apa2 yang berkaitan IT....

aku pilih buat research...pasal marketing strategy...=.="
then as a recommendation, aku come out dengan website dan member loyalty program.
tp...aku tak sempat buat system utk member registration...

so, aku buat research and website je...
nak develop website tu punya la susah...
sebab aku bukan IT base...aku dlu diploma business...bila buat degree in IT teruk la jd nya...

memula aku pkai macromedia dreamweaver sebagai tools utk website...tp tak boleh support dengan database...then website aku buruk gila...cam aku buat website pkai publisher zaman dip dlu je..
last thursday, aku buat website baru guna Joomla + xampp database...
start kul 3 petang...rehat maghrib & isyak..pastu gi rumah kwn aku din...stay situ ngan kawan-kawan aku sampai pukul 6.30 pagi...
masa tu memang otak tepu gila...stress jgn cakap la..
da la malam sebelum tu pon tak tido...means 2 hari aku tak tido...
memang rasa cam org gila je...
semua kawan2 aku yg stay malam tu muka stress + gila je memasing...
tu pon, database tak support utk ordering system...tapi x pe lah..janji ada sikit database jadi lah...
ni homepage website aku....

Alhamdulillah...
da present selasa lepas...dan everything goes well....
supervisor aku tak de hentam aku...dia byk tolong aku..ty soalan yang sehari sebelum tu dia da tanya..
then dia tanya in malay, aku reply english...haha
and for last question, aku ckp melayu je dah...sb Q&A session tak record & tak dihantar ke Coventry Uni..^.^

muka org cuak nak present...

sementara tunggu turn...i'm second person for that day...=)

now...focus untuk report dan assignment lain pulak...
tp for this week, still in holiday mood...
lepas je present rasa free macam lepas final exam!
huhuhu
ada 2 paper...n masih ada 5 report berbaki...=.="
wish me luck for final exam ni...

till then~~~

Thursday, November 28, 2013

Birthday Edition: Just For You Bro!

Assalamualaikum...

Dedication to: Ahmad Firdaus bin Al-Hami Ammar aka Abe

dia kawan yang selalu buat aku geram...
tapi selalu buat aku tersenyum
classmates yang protective...
tapi kuat sangat merajuk...
Seorang yg soft spoken
sweet talker as well...
macam pompuan ye gak kalau bercakap...
buat org sakit hati jer...=P
dia selalu mintak orang belanja...
tapi selalu gak aku paw dia...
heeeee
nescafe addicted...
hari2 nak minum nescafe...ish3...
dia selalu msg ngan rumate aku...
tp hri tu, dia sentap ngan rumate aku..
reti plak dia msg aku...ish3..

hari ni birthday dia yang ke 23 tahun...
Selamat Hari Lahir ye Adik yg kuat sentap!
kakak2 di sini mendoakan yang terbaik utk awak...
semoga berjaya dunia dan akhirat...
semoga jadi orang yang berjasa pada parents, agama dan negara..
da besar da kn...so jgn kuat sentap & merajuk lagi ye adek...
penat ahkakkk2 yg comel2 ni nak pujuk..hakhak
thanks atas persahabatan ni....
semoga persahabatan kita akan berkekalan...




p/s: sy tak mampu nak bg hadiah...ni je yang sy mampu buat...=P
pluss sy mmg kedekut...hihi...

till then~


Sunday, October 27, 2013

Grand Annual Dinner 2013 : P.Ramlee's Era

Assalamualaikum....

sumpah lama gila tak update blog ni....
lately sangat busy dengan project, report and lepak....
ni update pon sebab ada bende nk story...huhuh
last nite  kolej aku ada buat Dinner utk final year student....
buat dekat Hotel Flamingo...
tema nya adalah P.Ramlee & Saloma Era......
sumpah ohhhseemmmmm sangat sume dak klas aku yang gi...
sume sporting pkai baju ala p.ramlee & saloma... =)
ok lah...malas cerita panjang, jom tgk pic yang ohhhseemmm lagi gojess ni...

gojes classmates


#buddies #housemates #crazybuddies 
#AkuRasaBlogspotPonKneAdaHashTag


Filem Madu 3 Katanya......... (zaman hitam putih lagi tuu)


Madu 3 Series : En Jamil, Cik Latifah, Cik Hasnah, Cik Rohani
wahahaha... *just kidding guys... <3 <3
#buddies #crazybuddiesSeries


Boys and Girls CU202 Sem 6 ^.^


"A cheerful friend is like a sunny day spreading brightness all around"
"the best friendship are not the ones that begin in preschool but the ones that start and will never end"
#MayThisFriendshipWillLastForever
#DegreeTillJannah
#Buddies
till then~

Tuesday, September 17, 2013

dedication to encik tunang =)

Assalamualaikum....

dear tunang...
kadang kala awak mesti rasa bosan melayan kerenah sy kn? childish...tak matang....
hurmm...macam mana la nak jadi isteri...
tapi awk tahu x, sy sebenarnya buat macam tu sebab nak perhatian awak...
sy merajuk, sb sy nak awak pujuk....
sy marah, sb sy nak awk tumpukan perhatian kat sy

sy tau...kadang kadang sy leka bila dengan kawan-kawan...then sy terlupa nak balas msg awk...
st tau... kadang-kadang sy kuat sangat menghabiskan duit...n sy tau awak tak suka perangai sy yg ini...
sy tau..kadang-kadang awak annoying dengan perangai saya...
tapi awak tetap sabar layan kerenah saya..

awak....
thanks for all the happiness...
thanks for your patient
thanks for your concern
thanks for all the moneys that u've spent through this 5 years...

tunang ku,
sorry for everything...
sory.............


lots of love,
Nurul Intan Hidayah



Monday, August 26, 2013

Raya Edisi Maraton

Assalamualaikum...
wah! baru nak update pasal raya...memang terlambat betol aku ni...
aahh! aku tak peduli...nak update gak..
sb raya kali ni agak ohhseeemmm....
kalau tahun lepas aku tak beraya sangat sebab aku sebuk dengan preparation kenduri,
tp tahun ni memang superb beraya...

adik beradik aku sume da berkumpul since isnin sb time tu da start cuti skola kn...
tapi aku cam tak excited sgt nak beraya sebab aku dilanda kedemaman yang agak teruk..
so, sehari sebelum raya tu, family aku buat lemang...aku tak tolong sangat pon...
aku just tolong buat kek je...
tu pon x bape menjadi sbab aku mamai...wahaha...



si kecik ni sangat rajin menolong abah...

siap untuk 'menurunkan' lemang ke 'dapur'...

rendang by mummy

bahan-bahan untuk rendang

adik-adik la org paling hepi....


aku just baring n dok jaga si kecik afiey....
sebelum berbuka, family kitorg balik rumah atok...
so, lepas je berbuka, kitorang terus start mengemas rumah atok...
fuhh...memang penat...biasa la rumah tu xde org perempuan, so, agak bersepah la..
banyak la yang nak kena kemas...nasib baik aku da sihat sket...

Raya Pertama

tak beraya sangat pon...lepas pegi kubur arwah wan, terus duk rumah...abah aku lak kena kerja
so, kitorang melayan tetamu yang datang rumah je la..
kebetulan pulak tahun ni, ramai sedara mara atok n arwah wan datang melawat...
dapat la jumpe sedara mara yang da lama tak jumpa...=)

abg pozan adalah orang paling femes hari tu sebab dia yang paling semat...hihi

malam tu kitorang balik rumah...sebab tak bawak baju lebih..haha..*alasan nak blik cpt...padahal nak tgk tv...(umah atok ada 1 channel je...tv1)

Raya ke 2

pagi-pagi lagi semua orang da bersiap nak balik kg belah abah pulak...
kitorang betolak dalam kul 9 lebih cmtu...
sempat lagi sarapan lempeng dlu kat rumah...hehe
balik kg abah, perjalanan lebih kurang dalam sejam je...
before sampai rumah, singgah kubur arwah atok dlu....then pergi beraya kt rumah jiran-jiran lama abah...
ada la dalam 3 buah rumah je..
tapi disebabkan jarang jumpa n ada yang tak pernah jumpa, jd borak nye lama berejam....
so, dalam pukul 12.30 camtu kitorang gerak balik...
hari jumaat kn...so, kne balik awal sb abah n abang nk solat jumaat...

on the way balik tu, kitorang ikut jalan lama...yang lalu dalam hutan...
jalan nye sempit sangat n kiri kanan pokok2 n lalang...
abah siap cakap "habis la calar kereta abah"
hoho...
sekali tu, tak jumpa jalan keluar ke jalan utama...
adesss...abang pozan ckap dia pernah lalu tp dia da lupa...
rupanya kitorang tersalah simpang...dalam 20minit gak la kt dalam tu bru jumpa jalan kua...
kalau ikut jalan luar, 5 minit da smpai rumah...wahahaha...

masa baru sampai..orang lain da masuk rumah, kitorang bergambar dlu...wahaha

petang tu dalam kul 3 camtu, abah ajak pergi rumah abang dia (pak we) n sepupu dia (mak ngah)...so, kitorang pun suka la sangat berjalan kan....

bergambar dlu sebelum gerak..=)


balik dari rumah sepupu abah da maghrib da...
malam tu kakak ipar (isteri cousin) masak bakso...
sedap perghhhh.....teringat-ingat...wahaha...
memang banyak la aku melantak malam tu....

Raya ke 3

bangun pagi-pagi...tak berapa pagi sangat la...dalam pkul 7 camtu....
pastu dok la melayan anak-anak buah....semua orang tak mandi lagi sbab sejukk....
biasa la kat kg kan...air bukit pulak tu...mau nye tak menggigil...
haha...
dalam tengahari tu baru pakat-pakat mandi...n bersiap...
tangahri tu gak baru cousin-cousin aku sampai...
lepas je makan tengahri, kitorang terus bersiap n bla...
sebab da plan nak singgah kg mummy plak...
sekejap je la dpt jmpe cousin-cousin...
tu pun masa nak gerak tu ada lagi cousin bru sampai...sempat salam-salam jer....
huhuhu
nasib baik kg mummy dekat je...dalam 45 min camtu je...
tp sebab angah yang bawak, so sume orang cam beware sebab takut dia terlepas simpang rumah...
dan....memang terlepas pon....
simpang rumah arwah moyang tu memang sangat kecik, so klo jarang balik mmg akan terlepas la..
setelah 2 tahun x balik, tahun ni bru dapat jejak kaki....

ni la rumah pusaka arwah moyang....tempat mummy lahir...

as usual...bergambar dulu....=)

balik kg mummy kejap je...sebab esoknya abah da nk kena kerja....
petang tu sampai rumah dalam pukul 6.30 camtu...

so, cerita beraya aku stop stakat tu jer....=) panjang sangat da entri kali ni aku rasa...huhuhu

till then~

Wednesday, July 24, 2013

Birthday Edition: Adik Untuk Along =)

Assalamualaikum

Aku mula mengenalinya lebih kurang 8 tahun lalu ketika Dia sedang mencarikan seorang "emak" untuk anak sulungnya..
bermula dengan pertanyaan "along nak adik baru??" 
kami kian akrab...

Dia tak lokek dengan apa yang Dia ada...
Sering memberi tanpa berkira...
Saban Syawal aku dan adik2 menerima duit raya...malahan mummy dan abah pun dapat..
kerap kali mummy dapat "gaji" lebih dengan alasan anaknya kian buas dan susah dijaga...

Dia mendidik anak-anaknya untuk menyayangi abah, mummy, aku, angah dan abang seperti darah daging sendiri...

aku cukup kagum dengannya...
Ibu muda yang gigih...bekerja, mendidik anak-anak, mengurus rumahtangga, dan dalam masa yang sama Dia adalah seorang student...tapi semuanya nampak sempurna..

mummy acap kali berpesan "korang nanti dengan pengasuh anak2, buat macam k.lin, jangan berkira...ingat pengasuh da penat jaga anak kita..kita kena hrgai.."
=)
Dan dalam diam, Dia adalah idola aku...
sorry along curi gambar akk kt fb =P
Selamat Hari Lahir yang ke 29 kak lin....
Semoga Panjang Umur, diberi kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki dan semoga terus diberkati Allah...
terima kasih atas segalanya....terima kasih sb bagi along adik2 yang comel,bijak dan baik..
terima kasih sebab didik adik2 menyayangi kami seperti keluarga sendiri...=)

with love,
Along

Sunday, July 7, 2013

si tecik tumpuan keluarga

Assalamualaikum...
hyeee...
setelah 5 bulan kelahirannya, baru hari ni sempat update pasal si tembam ni....

this is my youngest adik...
nama: Muhammad Afieyniz
tarikh lahir: 6hb Februari 2013
berat masa lahir: 3.83kg

si tecik bambam ni sangat lain dari abang n kakak dia...
putih...hidung nya mancung...matanya bulat...baby afiey yang paling berat antara adik beradik lain...
=)
lahirnya Muhammad Afieyniz memberi sinar baru buat keluarga kami...
setelah 5 tahun, kini rumah kami kembali riuh dengan suara baby...
nak-nak plak baby afiey sangat suka menjerit...
si tecik tembam ni nampak nya akan menjadi seorang yang bijak, kuat tapi nakal sikit...
bayangkan umur 2 bulan lebih da tak pkai barut and tido dengan pampers jer, mandi hanya dengan air sejuk dan 3 kali sehari...
now, afiey masih tak pandai meniarap...my mum cakap sb dia berat...tp kalau pegang, dia da boleh duduk tegak and da pandai mengesot utk dapatkan sesuatu...
baby afiey sangat lah buas...n aku selalu sakit pinggang setiap kali lepas mandikan dia atau cebokkan beyak die...
jom tengok pic-pic afiey

afiey ketika berumur 2 hari

3 bulan

4 bulan
till then~~

Thursday, June 27, 2013

End Of Semester 5

Assalamualaikum...
hari ni barulah aku boleh menarik nafas dengan tenang....
bukan sebab jerebu da pulih....
tp...
aku da dapat siap n hantar assignment untuk sem ni...
Alhamdulillah....
semoga result nya nanti berbaloi dengan usahanya...
=)
Sem 5 ni agak mencabar sikit bagi aku sebab aku da final year...
banyak sangat report yang nak disiapkan pluss dengan FYP aku yang tah apa2 tuh...
stress sangat....
pluss dengan masalah peribadi...terus otak jadi ting tong...haha

ni antara pic classmate yang gila-gila dan happenning =) love them so muchhhh

masa tunggu giliran utk amik gambar kelas... =)

budak kls ku sgt suka camwhore! =)

sebelum solat hajat

wajah bakal isteri solehah

ada gaya seorang lecturer x?? hikhik

myrumate aka classmate

=) rumate + ex rumate



we are friends, we are enemies, we are fighter, 
we learn together, we laugh together, 
we are final year students of BSc (Hons) Business IT with International Business (CU 202)
Coventry University, United Kingdom.... =)

i'll miss them so much!

Tuesday, June 25, 2013

luahan hati...=(

Assalamualaikum...

*fuuhhhhh....tiup habuk kt blog sendiri...
*bersawang dah..lama tak hapdate

hye....
tetiba hari ni terasa rindu sangat...rindu yang teramat sangat sampai sesak dada rasanya....
entah kenapa hari ni, tiba-tiba teringat kisah silam...
entah kenapa hari ni dia menjengah di minda...
YaAllah.....
berikanlah aku kekuatan utk melupakan segalanya...
setelah sekian lama dia tak menjengah, hari ni dia kembali mengganggu fikiran...
T__T
kenapa??? Ya Allah....

aku hanya mampu menitipkan doa buatnya agar dia bahagia selalu bersama insan tersayang...
semoga dia tak lagi berduka...Ya Allah, engkau kurniakan lah dia seorang pendamping yang mampu menyayanginya,memahaminya dan mampu menjaganya...
semoga dia dapat menggapai cita-citanya...
Ya Allah, engkau kurniakanlah dia kesihatan yang baik...jauhkanlah dia dari sebarang penyakit...

semoga aku terus kuat utk melupakan segala kenangan bersamanya...semoga aku diberi kekuatan utk menghapuskan dia dari fikiran ku....semoga aku mampu melenyapkan dia dari hidupku....semoga aku kuat....
aku harus lupakan kerana dia sudah punya kekasih hati...dan aku juga sudah punya pasangan hidup...
aku taknak lagi melukakan hati pasangan ku, dan aku tak nak pasangan nya juga terluka kerana aku...

p/s: kalau awak baca post ni, sy nak awak tau, awak la teman terbaik sy pernah ada, tp awk terlalu ego....thanks utk segalanya..dan insyaAllah sy takkan gnggu hidup awak lg...maafkan saya atas segala kesilapan sy selama kita berteman...semoga awak bahagia....ape2 pon, sy tetap anggap awk kawan sy...kita masih boleh berkongsi cerita andai awak sudi...=)

p/s: utk sayangku....maafkan sy sb teringatkannya hri ini...maaf sebab sy selalu luka kan hati awak...tp percayalah, awk lah lelaki terhebat yg sy pernah ada..yang mampu bahagiakan saya...terima kasih atas segala pengorbananmu...semoga jodoh kita till jannah..InsyaAllah..

Friday, April 26, 2013

BIRTHDAY EDITION

salam...

Happy birthday yg ke 24...
semoga panjang umur, murah rezeki...
hope u'll success in ur future undertaking...
be a good engineer...
sy doakan semoga cepat jumpa jodoh...
cepat2 kawin....
semoga bahagia dunia akhirat...
thanks for being a good friend for me...
i'll remember it for the rest of my life..
=)




Thursday, March 21, 2013

kesibukan melanda

Assalamualaikum...

da lama sangat tak update blog ni....huhuhu...
da 2 minggu aku start sem baru...
alhamdulillah...
da final year...
semoga semua nya akan berjalan dengan lancar...
semoga result akan semakin baik
dan berpeluang grad dengan 1st class degree...=)
aku da mula sibuk dengan keje skola n FYP...
sem ni selain FYP aku ada sangat banyak project yg nak di siapkan sebagai  course assessment...
mungkin aku akan jarang-jarang update kt cni...=(

*dalam sibuk2 pon aku sempat je g tgk wayang...huhuhuhu

ok lah...
da tak ada apa lg nk di update kan...
xde isu menarik n hot pon....=(

till then~
daaaa~~~




Tuesday, February 19, 2013

Sesi Berjalan-jalan - Fraser's Hill

Assalamualaikum....

last Chinese New Year abah aku ajak pergi jalan-jalan kat Fraser's Hill...
yes...walaupun aku ni anak jati Pahang, tapi ni la first time aku pergi sana...
abah aku pulak, since kerja kat Lipis, ni la first time nk naik ke bukit tu....
dulu masa dia kerja kat sekolah di pekan Tras, every weekend dia naik sana dengan kawan-kawan...

Fraser's Hill....
orang cakap tak ada apa-apa pon kat sana...
tapi bagi aku, ia sebuah tempat peranginan yang menarik...

perjalanan kami mengambil masa dalam 2 jam dari Kuala Lipis..
melalui bandar Raub, kemudian masuk ke jalan Raub - Kuala Kubu
jalannya sangat sempit dan berliku-liku...
suasananya agak suram dan sunyi...damai, tenang...dan juga membosankan...
aku asyik bertanya bila akan sampai ke simpang Fraser's Hill...
teruja dengan keindahan alam membuatkan aku dan adik-adik tak lepas memandang..
sikit pon tak rasa nak tidur or pening...

sampai je di gate atas Fraser's Hill, kami semua teruja dengan bangunan yang terdapat di sana..
bangunan kolonial yang sangat cantik...
umpama berada di negara British....

Pejabat Pos


Balai Polis

antara tempat yang wajib singgah di Fraser's Hill ni adalah

1. Menara Jam
ingatkan tinggi sangat la menara jam ni...rupa nya kecik jer...tapi kalau tak ambik gambar kat menara jam ni, tak lengkap la kunjungan anda....;)





2. Allans Water
ni tempat ala-ala taman tema air...boleh kayuh sampan....kami tak singgah sini sebab ramai sangat orang...just usha2 dari luar je....



ada banyak lagi tempat yg menarik tapi aku tak singgah hari tu sebab keadaan cuaca yang sangat sejuk dan membuatkan aku kesemputan....antaranya adalah Paddocks, air terjun jeriau, dan taman bunga...

selain tu, banyak hotel-hotel, rumah tumpangan dan homestay yang di sediakan kat sana...kalau bermalam dekat sana mesti lagi seronok...=)

ok lah...da banyak membebel ni...jom usha gambar2 plak...=)

orang lain sebuk membeli souvenir, aku sebuk posing 

me and sis a.k.a kembar

mummy and abah

nama jalan pon nama org putih gitu....kemainnn....

cik kembar


welcome to Fraser's Hill

hutan simpan yang masih belum terusik...damai dan tenang suasananya....sejuknyaaaa masyaAllah...

kabus menyelubungi petang...

baru pukul 2 lebih da macam pukul 6 petang...kabus sangat kuat...

ada macam kat hutan amazon tak...haha

posingg sokmo....



till then~~