Followers

Menghitung Hari

Daisypath Wedding tickers

Monday, August 26, 2013

Raya Edisi Maraton

Assalamualaikum...
wah! baru nak update pasal raya...memang terlambat betol aku ni...
aahh! aku tak peduli...nak update gak..
sb raya kali ni agak ohhseeemmm....
kalau tahun lepas aku tak beraya sangat sebab aku sebuk dengan preparation kenduri,
tp tahun ni memang superb beraya...

adik beradik aku sume da berkumpul since isnin sb time tu da start cuti skola kn...
tapi aku cam tak excited sgt nak beraya sebab aku dilanda kedemaman yang agak teruk..
so, sehari sebelum raya tu, family aku buat lemang...aku tak tolong sangat pon...
aku just tolong buat kek je...
tu pon x bape menjadi sbab aku mamai...wahaha...



si kecik ni sangat rajin menolong abah...

siap untuk 'menurunkan' lemang ke 'dapur'...

rendang by mummy

bahan-bahan untuk rendang

adik-adik la org paling hepi....


aku just baring n dok jaga si kecik afiey....
sebelum berbuka, family kitorg balik rumah atok...
so, lepas je berbuka, kitorang terus start mengemas rumah atok...
fuhh...memang penat...biasa la rumah tu xde org perempuan, so, agak bersepah la..
banyak la yang nak kena kemas...nasib baik aku da sihat sket...

Raya Pertama

tak beraya sangat pon...lepas pegi kubur arwah wan, terus duk rumah...abah aku lak kena kerja
so, kitorang melayan tetamu yang datang rumah je la..
kebetulan pulak tahun ni, ramai sedara mara atok n arwah wan datang melawat...
dapat la jumpe sedara mara yang da lama tak jumpa...=)

abg pozan adalah orang paling femes hari tu sebab dia yang paling semat...hihi

malam tu kitorang balik rumah...sebab tak bawak baju lebih..haha..*alasan nak blik cpt...padahal nak tgk tv...(umah atok ada 1 channel je...tv1)

Raya ke 2

pagi-pagi lagi semua orang da bersiap nak balik kg belah abah pulak...
kitorang betolak dalam kul 9 lebih cmtu...
sempat lagi sarapan lempeng dlu kat rumah...hehe
balik kg abah, perjalanan lebih kurang dalam sejam je...
before sampai rumah, singgah kubur arwah atok dlu....then pergi beraya kt rumah jiran-jiran lama abah...
ada la dalam 3 buah rumah je..
tapi disebabkan jarang jumpa n ada yang tak pernah jumpa, jd borak nye lama berejam....
so, dalam pukul 12.30 camtu kitorang gerak balik...
hari jumaat kn...so, kne balik awal sb abah n abang nk solat jumaat...

on the way balik tu, kitorang ikut jalan lama...yang lalu dalam hutan...
jalan nye sempit sangat n kiri kanan pokok2 n lalang...
abah siap cakap "habis la calar kereta abah"
hoho...
sekali tu, tak jumpa jalan keluar ke jalan utama...
adesss...abang pozan ckap dia pernah lalu tp dia da lupa...
rupanya kitorang tersalah simpang...dalam 20minit gak la kt dalam tu bru jumpa jalan kua...
kalau ikut jalan luar, 5 minit da smpai rumah...wahahaha...

masa baru sampai..orang lain da masuk rumah, kitorang bergambar dlu...wahaha

petang tu dalam kul 3 camtu, abah ajak pergi rumah abang dia (pak we) n sepupu dia (mak ngah)...so, kitorang pun suka la sangat berjalan kan....

bergambar dlu sebelum gerak..=)


balik dari rumah sepupu abah da maghrib da...
malam tu kakak ipar (isteri cousin) masak bakso...
sedap perghhhh.....teringat-ingat...wahaha...
memang banyak la aku melantak malam tu....

Raya ke 3

bangun pagi-pagi...tak berapa pagi sangat la...dalam pkul 7 camtu....
pastu dok la melayan anak-anak buah....semua orang tak mandi lagi sbab sejukk....
biasa la kat kg kan...air bukit pulak tu...mau nye tak menggigil...
haha...
dalam tengahari tu baru pakat-pakat mandi...n bersiap...
tangahri tu gak baru cousin-cousin aku sampai...
lepas je makan tengahri, kitorang terus bersiap n bla...
sebab da plan nak singgah kg mummy plak...
sekejap je la dpt jmpe cousin-cousin...
tu pun masa nak gerak tu ada lagi cousin bru sampai...sempat salam-salam jer....
huhuhu
nasib baik kg mummy dekat je...dalam 45 min camtu je...
tp sebab angah yang bawak, so sume orang cam beware sebab takut dia terlepas simpang rumah...
dan....memang terlepas pon....
simpang rumah arwah moyang tu memang sangat kecik, so klo jarang balik mmg akan terlepas la..
setelah 2 tahun x balik, tahun ni bru dapat jejak kaki....

ni la rumah pusaka arwah moyang....tempat mummy lahir...

as usual...bergambar dulu....=)

balik kg mummy kejap je...sebab esoknya abah da nk kena kerja....
petang tu sampai rumah dalam pukul 6.30 camtu...

so, cerita beraya aku stop stakat tu jer....=) panjang sangat da entri kali ni aku rasa...huhuhu

till then~