Followers

Menghitung Hari

Daisypath Wedding tickers

Tuesday, January 27, 2015

Pengalaman Mengandung Morning Sickness

Salam...hye readers (ada lagi ke readers????)
Omg!!! Last update bulan 8 2014!! Time tu bujang lg...
And now tetiba nak update pasal morning sickness...bila kau kawen ciknurul????
Haha...
Aku da selamat mendirikan rumah tangga september 2014... And now dah 11 weeks of pregnancy..heee....
Pasal kawen nt la aku update ek...cam da basi jee..huhu...
Ok..berbalik pada cerita asal...pengalaman morning sickness aku yang sangat teruk sepanjang 11 minggu mengandung ni...

Last period aku on 12 nov 2014... Time tu ngah ready nak convo kt picc...actually aku mmg nak sangat pregnant...sb aku sangat suka baby...So bila period time tu mmg agak kecewa la...sb ingatkan boleh pregnant dah...huhu...
Lepas convo, aku byk berjalan gi rumah sedara mara husband..

3 minggu lepas tu aku ada rasa badan aku cam lain...sakit kt perut n punggung...cam bengkak..aku syak sb aku melompat time main badminton ngn husband..tp pelik gak sakitnya tu..lepas tu time ngaji malam2 aku cepat mengah n tak cukup nafas...padahal sebelum ni tak pon..

12/12/14
Aku bangun pagi konon nak buat upt sb sepatutnya aku da period...period aku mmg teratur sebelum ni...aku cam yakin sangat yang aku pregnant...memula keluar 1 line..tunggu jap keluar lg 1 line tp sangat sangat pudar..da eksaited da time tu...ckp kat husband..dia py reaction biasa je..."alhamdulillah lah kalau btol" tu je dia cakap???!!! Haishh...
Husband cakap nt isnin kalau tak period jgk buat upt lg skali...

15/12/14
Aku mmg tak sabor...bangun pagi2 subuh terus test upt...and..... Keluar 2 line...terus bgtau husband..ajak dia g klinik..tp dia ckp nt je pg...terus bagi tau mak and kawan2 baik..happy sgt kot...huhu..mak cakap nt da masuk minggu ke 10 boleh g buat buku pink...kalau kira ikut apps yg aku download ni, aku da 5minggu.



16/12/14
Lepas je sarapan husband suh siap2 ajak gi poliklinik bandar jengka...aku nak g private..tp husband ajak g gov..ikut je la...kt sana buat upt dlu kt unit pesakit luar...then lepas dpt result positive, nurse tu terus suruh buat buku pink..rasa cam awal sangat buat buku,tp husband ckp buat je alang2 da sampai....kena check hb..ambik darah..masa ambik darah tu aku pitam...hb aku agak low..11.1 je...nurse cakap nasib baik buat buku awal, so boleh detect ape masalah n boleh cpt2 mkn ubt or vitamin..time ni berat badan aku 41kg which is naik sgt byk dr sebelum kawen...sebelum kawen berat aku 37kg je...huhu..kurus kn aku...

Ok..morning sickness aku hanya bermula bila genap 6 minggu...mula2 aku rasa sangat pening n loya..tp tak muntah...just wek wek je..tp xde pe yang keluar..
Tapi 2 3 hri lepas tu, aku da tak boleh makan langsung...badan sangat2 lemah...aku muntah setiap 15min...
Aku ingat first aku muntah lepas aku makan sweetcorn..jagung kan kesat..bila muntah keluar kasar2 n pekat...time tu tekak aku rasa cam nak pecah...dada rasa sesak ngn muntah pekat tu...Ya Allah...sakit sangat...menangis2 aku...
Mungkin sebab luka, lepas muntah tu aku rasa cam ada benda lekat dkt tekak aku...nak makan, nak minum tak selesa...lepas tu aku hanya minum air masak n air grape dlm kotak..makan biskut pon hy sekeping je...kdg2 makan pisang..tp mst muntah semula...
Bila perut kosong, aku mula muntah angin, buih n asid yg ada dlm perut...masam nye jgn ckp..pedih sgt bila asid tu lalu kt tekak..
Dua hari lepas tu husband bawak aku gi hosp jengka...kt emergency aku kne masuk air...pergh sakit sgt tgn kena drip..walaupun sebotol je, tp tgn aku bengkak seminggu...doc suruh admit tp aku tak nak...duduk emergency pon aku da rasa nak nangis, nk warded plak? Mmg tak nak la..doc bg aku ubat thn muntah...mlm tu aku mntak husband bwk balik rumah mak aku...tp time tu tgh banjir teruk..so x de jalan nak balik...kena tunggu air surut dlu...

1/1/15
Husband aku kata hari ni balik rumah mak..so dia yang kemas baju n barang2 semua..mandikan kucing siap2... Letak dlm carrier then mandikan aku..sayu sgt tgk husband aku buat semua sendiri sedangkan aku hanya mampu duduk je...
Sampai rumah mak aku, aku boleh makan nasik...walaupun lepas tu muntah tp aku rasa segar..

2 minggu aku dekat rumah mak, aku rasa sihat sikit...muntah teruk hanya waktu malam..aku boleh melayan adik kecik aku tu...boleh duduk kt beranda..tak lah melepek sangat...

13/1/15
Aku kena balik jengka semula sebab esok kena checkup kt klinik...sepanjang perjalanan aku hanya menahan muntah...
Ohh yaa...aku da stop makan ubat tahan muntah sb bila aku makan ubat tu aku jadi sangat2 lemah..kaki lenguh..badan lembik..rasa mamai sentiasa...so aku stop makan...

14/1/15
Gi klinik check hb..alhamdulillah da naik 12.6...tp berat badan aku turun 3kg...so kena refer doc...doc check urine semua normal...so dia just bg ubat thn muntah, ubat gastrik n ubat angin yg magnesium tu...scan baby ok je...kck je dia dlm tu...3.78cm size dia...



Balik rumah terus aku memuntahkan isi perut...

Lepas balik semula ke jengka ni aku da boleh makan da even sikit2... Selera memang tak ada langsung..tp bila husband beli apa pon aku makan je dengan sedap nya...elok je berhenti makan, aku akan terus rasa nak muntah...selalunya aku akan cuba tahan dr muntah...tp kalau dah nak muntah tu tahan la even sampai 2 jam pon, tetap akan muntah...
Selalunya aku akan muntah sekali tengahari, 2 kali petang, 2 kali malam...
Aku kena tidur bersandar sebab tak selesa bila asid perut naik ke salur makanan...

Now aku masih lagi muntah2 walaupun tak banyak pon yang keluar...
Harap sangat semua ni akan berakhir tak lama lagi...kesian kt husband aku kena uruskan rumah tangga...

Ok lah...pening plak ngadap fon lelama...huhu...
~till then~